Wpis z mikrobloga

Mirki i Mirabelki, musze kupić piekarnik do zabudowy. Czy ktoś z Was ma piekarnik parowy? Warto to kupić czy to tylko podnoszący cenę sprzętu bajer? Interesuje mnie jakiś podstawowy model, max do 2000zł. Coś polecacie? Na co zwrócić uwagę? Do tej pory miałem gazowy ale nie byłem zadowolony. #pytanie #gotujzwykopem #bojowkapiekarska
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Rocky_Zuma_Skye: No własnie zastanawiam się nad Electroluxem (tylko musi być biały :)). To jest model z serii 600? Czy używanie pary ma wpływ, np. na długość pieczenia? Jeżeli w przepisie miałem do tej pory, ze mam piec np. przez 60 minut coś to fakt, że piekę z parą wydłuża czas pieczenia czy skraca? Poza tym czy jak upiekę kurczaka z parą to będzie miec chrupiąca skórkę? :D sorry za być
  • Odpowiedz
Posiadam Electroluxa starszy model z funkcją pary: eob6631box. Ostatnio nawet jak robiłem pizzę ( na szybko gotowca Oetkera) , to zastosowałem funkcję pary i jestem pod wrażeniem jaka jest różnica, oprócz tego funkcje pary używam do robienie ziemniaków z udkami i warzywami, omletów...
Fajna sprawa, jedyne na co mogę narzekać to na konieczność spuszczenia wody z instalacji po pieczeniu -w moim modelu robi się to przez specjalną dostawianą rurkę w dole piekarnika,
  • Odpowiedz
@Wassimir Użycie pary raczej skraca czas, bo to jakby dodatkowy czynnik. Jak upieczesz kurczaka to będziesz miał chrupiącą skórkę, bo para penetruje mieso i pozwoli mu pozostać soczystym, ale skórka i tak się spiecze. Mój piekarnik to seria 700, dokładnie Electrolux EOC6H71Z SteamCrisp
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Wassimir: Właśnie przetestowałem funkcje pary u siebie przy pieczeniu chleba i tak średnio bym powiedział. Wlana woda wyparowała zanim gar zdążył się nagrzać, dolałem przy wkładaniu bochenków, ale zapiekły się za szybko i nie rozeszły jak trzeba. Trochę tej pary było za mało, albo coś źle zrobiłem. EOD6P71X ELECTROLUX
  • Odpowiedz
@daniio33 Działa wyśmienicie, jedyne do czego się mogę przyczepić to małe ognisko rdzy na dole ale nie wiem czy to nie ja gdzieś uszkodziłem i spieszący się zegarek 😁 (a był dość długi okres gdzie śmigał dzień w dzień, po 2h).

Płytę też mam electroluxa i nie ma na co narzekać.
  • Odpowiedz