Wpis z mikrobloga

od kilku dni zaczęłam wdrażać w swoje życie filozofię minimalizmu po obejrzeniu "the minimalists. less is now"

codziennie przeglądam różne rzeczy i po prostu wyrzucam, te których nie używam. masa rzeczy, które kiedyś mogą się przydać, a tak naprawdę nie pamiętam nawet o ich istnieniu. polecam wszystkim taki eksperyment – nagle okazuje się, że wcale nie mamy za mało miejsca, tylko zbyt wiele rzeczy. nagle w domu jest porządek, a człowiek trochę się stopuje w chęci posiadania coraz to nowych przedmiotów.

polecam zwłaszcza #rozowepaski – wiem że stereotypowo nas traktuje, ale mam wrażenie, że to my częściej składujemy różne ozdoby, bibeloty, 8 szczotek do włosów i zbyt wiele ubrań.

#minimalizm #netflix #polskiedomy
  • 81
@zjebzuzek: minimalizm to cecha charakteru wydaje mi sie...ja osobiscie wyrzucam i oddaje zbedne graty od kiedy pamietam,zona identycznie aczkolwiek syndrom "moze sie jeszcze przydac" jest czesto spotykany. o starszych ludziach lepiej nie wspominac ;)
@zjebzuzek: zaczęłaś wdrażać w swoje życie filozofię minimalizmu po obejrzeniu, jakiegoś filmu na #netflix?
Mam wrażenie (chyba nawet nie mylne), że konsumpcjonizm został nam wpojony przez media. Musisz mieć to i to.
Był serial na netflix o jakieś dziewczynie, która grała w szachy. Po tym serialu, znalazły się osobniki płci żeńskiej (a jakby inaczej), które uważały się za ekspertki w tej dziedzinie. WFT? :D
A Ty?
@529Mamo: a co w tym złego, że treści które przyswajamy rzutują nowe światło na nasze życie? chyba o to chodzi w tworzeniu filmów, dokumentów, czy seriali, aby kogoś zainspirować i zainteresować danym tematem.

moim zdaniem lepiej dać się "zmanipulować" filmem na netflix, niż nadal kupować tony plastiku i podążać za coraz to nowymi potrzebami. a co do szachów to fajnie, że ktoś pokazał je z innej strony, stworzył serial, który wiele
@Kressska: zostawiam te rzeczy pod śmietnikiem, do tej pory wszystko ktoś zabierał. nie mam niestety trochę cierpliwości do umawiania się z kimś po odbiór młotka, czy pojedynczej filiżanki

ale sugestia, żeby oddawać zamiast wyrzucać jak najbardziej słuszna.
@zjebzuzek: @dirtydenier: @Kressska: Moja wrodzona cebula nie pozwalała mi wyrzucać rzeczy ot tak, więc podczas pandemii robiłem wielką wyprzedaż garażową na OLX z zastrzeżeniem, że wysyłka jedynie paczkomatem - zeby ograniczyć kontakt i stanie w kolejkach.

Miałem postanowienie, że codziennie wystawiam jedną rzecz a w czasach telefonu to zajmuje razem ze zdjęciami i fajnym opisem z 5-10 minut.

Nawet nie wiecie ile osób kupuje używane kable thunderbolt ( ͡
@zjebzuzek: ja mam gorzej, sam nie raz #!$%@? ubrania bo już w nich nigdy nie będę chodził a magicznie wracają do szafy
nawet nie chciałem tv i dostałem, stał 4 miesiące nieużywany
laptop 8letni prawie na pół się #!$%@?ł ale działa dalej
@zjebzuzek: @Mesiash_ten_prawdziwy: kupilem dom i niedlugo sie do niego przeprowadze i staram sie robic to samo
ale z przeprowadzkami nie zawsze sie udaje, podczas popzredniej nic nie wywalilem prawie bo w obecnym mam 4 piwnice i wszystko sie tam zmiescilo
nowy jest bez piwnic, wiec juz kilkanascie kartonow poszlo w diably!
facebook jest tu nieoceniony - wydalem kilka kartonow ciuchow za free
sprzedalem mnostwo urzadzen ktorych nie uzywalem od lat
@lent: skąd ja to znam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Owszem mam mniej więcej posegregowane na zasadzie, te kable które na prawdę korzystam to trzymam je w pokoju, a takie przydasie są na strychu
@lent: ja mam 2 szuflady i pełną szafkę i 3 szuflady w biurku....a to tylko części komputerowe, w pełni sprawne bo losowe kable do lutowania wywaliłem do warsztatu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@zjebzuzek: Właśnie miałam pisać, że można oddawać takie rzeczy, ale przeczytałam Twój komentarz. Czasami się bawię w ogłoszenia na grupach, a czasami zostawiam na klatce przy skrzynkach z karteczką, że można sobie zabrać. Zawsze znika, a jakby nikt nie zabrał, to bym wyrzuciła.
Jak coś da radę sprzedać to sprzedaję nawet po taniości, grosz do grosza... I tak sobie robię porządki, co jakiś czas od zeszłego roku i jest fajnie. A
@zjebzuzek: Uważam, że konsumpcja jest zła. Społeczeństwo w cywilizowanych krajach, żyje już na dobrym poziomie, bądź ma do tego dostęp. Dla biedniejszych, problemem jest błędne myślenie, lenistwo, a to daje im efekt uboczny w postaci braku kasy. Mam nadzieję, że wraz z rewolucją gospodarczą (chyba 4 rewolucja) będzie ograniczone napędzanie, bezmyślnej konsumpcji.
@zjebzuzek: weź ja po słuchaniu tych 2 gości ze skrzywioną przez dzieciństwo w biedzie psychikę nabrałem tylko ochoty na zakupy ( ͡° ͜ʖ ͡°). Idea jako taka jest świetna i sam od dawna staram się to czego nie używam wywalać żeby się nie nazbierało ... wciągnąłem się w to mocno kilka lat temu jak pomagałem dziadkom ogarnąć mieszkanie i schowek ( ͡° ͜ʖ ͡°
@zjebzuzek: U mnie często przydają się rzeczy które leżały nie używane 10 lat. Nigdy nie znasz dnia ani godziny... no ale ja lubie majsterkować i często coś tam dłubie, modze od czasu do czasu.
Pralka stara się zepsuła to całe okablowanie wewnętrzne np mam.. mam mnóśtwo przewodów z już konektorami i wiele razy z tego korzystałem, np jak montowałem dodatkową instalację elektryczną w samochodzie.

Jakiś stary kabel od monitora który leżał
@mgielka_: może zacznij od jednej rzeczy – czegoś, co zawsze jest gdzieś w kącie, nie ubrane od 3 lat. kolejnego dnia znajdź 2 rzeczy, skarpetki, stare dresy. jak już zaczniesz, to naprawdę jest łatwiej.
@zjebzuzek: ja porządki w swoich rzeczach robiłem po obejrzeniu poprzedniego filmu, ale ostatnio coś mi się zbędnych przedmiotów nazbierało i proces będę musiał powtórzyć. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@zjebzuzek Dobra beka xD ale w sumie dobrze, że różowe mają teraz netfliksa to mogą się dowiedzieć czegoś "nowego" XD
Sokrates dawno temu powiedział "Uwielbiam odkrywać, bez jak wielu rzeczy jestem doskonale szczęśliwy."
Ale kto by tam interesował się jakimś starym dziadem, teraz netfliks edukuje społeczeństwo xD
@zjebzuzek: zamiast wyrzucać oddaj, nie wyrzucaj wszystkiego do zmieszanych, segreguj, pamiętaj o tym ze elektrosmieci powinny iść do PSZOKu, niepotrzebne rzeczy wstaw za darmo na olx, fb (choć lepiej za czekoladę). Możesz mi tez na PW napisać skad jesteś, akurat często wyciągam części z rzeczy ze śmietnika zeby przerobić je na inne elementy
@lent: U mnie w domu do niedawna była taka szuflada. Ostatnio się wkurzyłam i wszystkie wyrzuciłam. Jak zaczął się wirus i musiałam pracować zdalnie, okazało się, że jednak fajnie byłoby mieć 20 metrowy kabel internetowy, który ostatnio wyrzuciłam bo przecież każdy normalny człowiek ma wifi :<