Wpis z mikrobloga

Korzysta ktoś z aplikacji "Skróty" w #ios ? Próbuję stworzyć prostą automatyzację:

Kiedy "Gdy opuszczę miejsce (mój adres)" Wykonaj "Ustaw transmisje danych komórkowych na włączone".
Niestety kiedy opuszczam mieszkanie faktycznie pojawia się informacja że #iphone wykonuje automatyzację ale widzę że dane komórkowe dalej się nie włączyły.
Podobnie mam z inną automatyzacją. Kiedy tele podłączy się do domowej sieci wifi wyłącz dane komórkowe i to również mimo że dostaje info o uruchomieniu automatyzacji to nic się nie zmienia.
Jakieś pomysły o co chodzi?

#telefony #apple #aplikacje #aplikacjemobilne
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PanObserwator: Niektóre automatyzacje muszą być ręcznie uruchomione, w powiadamianiach dostajesz info o automatyzacji i tam klikając w nią musisz ją jeszcze uruchomić. Tak mają min. automatyzację korzystające z położenia. Takie zabezpieczenie.
  • Odpowiedz
@PanObserwator: Z tego co wiem to nie da rady tego zmienić, czytałem jakiś czas temu i tłumaczono to tak, np. że ktoś kto ukradł by Ci telefon a miałbyś np. ustawione otwieranie domu z automatyzacji mógłby wejść Ci do domu. ¯\_(ツ)_/¯ nie pytaj czy faktycznie ma to jakiś sens :)

Nie wszystkie te automatyzacje trzeba tak potwierdzać, ale niestety te zależne np. od GPS czy łączenia się z WiFi tak.
  • Odpowiedz
@PanObserwator: Przy edycji automatyzacji masz na dole opcje "Pytaj przed uruchomieniem" może to to.

A inna sprawa jaki sens ma taka automatyzacja? Telefon podłączony pod wifi i tak nie korzysta z danych komórkowych, a gdy się na nie przełącza gdy masz słabe wifi to wyłącz w ustawieniach coś takiego jak asysta wifi
  • Odpowiedz
@notedeagle: no niestety, trochę szkoda bo w sumie po to chciałbym mieć te automatyzację żeby nie musieć samemu nic klikać tylko widzieć efekt a i tak okazuje się ze trzeba to potwierdzać ( ͡° ʖ̯ ͡°)

@schriker: Dzięki za pomoc. Znacie jakieś ciekawe tutoriale gdzie można nauczyć się robić jakieś ciekawe automatyzację? Albo sami macie jakieś propozycje :)?
  • Odpowiedz