Wpis z mikrobloga

Pytanie o płytę fundamentową
Dlaczego stosuje się pod płytę fundamentową XPSa i po co tam w ogóle jakiekolwiek tam ocieplenie? Można zrobić to bez niego czyli na pospółkę wylewamy płytę tak ok 30cm, potem ściany a w środku styropian, na niego wylewka jako podłoga właściwa w domu?
Żeby było jaśniej to załączam zdjęcie:

#budowadomu #budujzwykopem #dom #budownictwo
trzezwy - Pytanie o płytę fundamentową
Dlaczego stosuje się pod płytę fundamentową X...

źródło: comment_1608888141EQcUvnC7IRLRRAWH5l5P5B.jpg

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@trzezwy: u mnie na ławach i mam xps dookola częściowo wkopany w ziemie i na zewnątrz dookoła folia. Nie wiem czy jest on konieczny ale widizialem tak w każdym projekcie domu, ponadto daje się xps zamiast białego styropianu bo jest trwalszy przy ziemi. XPS i folia da Ci ochronę przeciwwilgociowa, za ocieplenie odpowiada materiał pod posadzka bezpośrednio i na ścianach i stropie
  • Odpowiedz
@trzezwy: Przede wszystkim... tak dodam Ci od siebie bo sam mam przedsiębiorstwo budowlane.. poradź się swoich starszych kolegów z branży, lub popytaj kogos kto stawiał domy i ma doświadczenie, nie wykopków.. wiesz doskonale.. ze to wymaga znajomosci przepisów, właściwości materiałów i dokładnej wiedzy o budowowaniu za co Ty bierzesz odpowiedzialność. Ja z mojej perspektywy dodam ze jak się oszczędza to jest się zawsze później do tylu bo trzeba dwa razy
  • Odpowiedz
.@przemek_posp: w domach szkieletowych dałoby się to zachować bez xps

@darek-jg: Najlepszy sposób ale i najdroższy <

@trzezwy: wcale nie jest najdrozszy jak policzysz wszystko co taka płyta zastąpi. I faktycznie w twoim przypadku mozna zachowac ciaglosc izolacji dlatego ze dom szkieletowy jest specyficzny. Tracisz w ten sposob tez duzy akumulator ciepła co moze byc zaletą jak i wadą zależnie od zastosowanego ogrzewania.
  • Odpowiedz