Aktywne Wpisy

Saddog +12
Napisałem to co na obrazku do koleżanki która mi się podoba. To miał być początek flirtu, wyjścia z sfery koleżeńskiej, z friendzonu...
Zdecydowałem się na ten krok po 2 miesiącach znajomości. Miałem problemy z oceną jej stosunku do mnie. Od początku wydawało mi się to podejżane że hot dziewczyna chce ze mną pisać i czasami się spotykać. Pisałem już o tej relacji więc nie będę się powtarzał.
I nagle ghosting... Jakie to
Zdecydowałem się na ten krok po 2 miesiącach znajomości. Miałem problemy z oceną jej stosunku do mnie. Od początku wydawało mi się to podejżane że hot dziewczyna chce ze mną pisać i czasami się spotykać. Pisałem już o tej relacji więc nie będę się powtarzał.
I nagle ghosting... Jakie to

źródło: 1000003020
Pobierz
mirko_anonim +20
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Złości mnie bardzo w pracy egoistyczny zwyczaj braku tzw. small talku, czyli krótkich, grzecznych i niezobowiązujących rozmów na tematy ogólne. Zwłaszcza młodzi ludzie, w tym głównie młodzieżowe Zetki, nie chcą i nie potrafią rozmawiać na ogólne tematy z koleżeństwem w pracy. Dla przykładu ja zawsze spotkane osoby w drodze do biura, w windzie, na korytarzu czy w jakiejkolwiek wspólnej przestrzeni regularnie zagaduję, mówię o pogodzie, o zbliżających się
Złości mnie bardzo w pracy egoistyczny zwyczaj braku tzw. small talku, czyli krótkich, grzecznych i niezobowiązujących rozmów na tematy ogólne. Zwłaszcza młodzi ludzie, w tym głównie młodzieżowe Zetki, nie chcą i nie potrafią rozmawiać na ogólne tematy z koleżeństwem w pracy. Dla przykładu ja zawsze spotkane osoby w drodze do biura, w windzie, na korytarzu czy w jakiejkolwiek wspólnej przestrzeni regularnie zagaduję, mówię o pogodzie, o zbliżających się
Rok temu pisałam o moich doświadczeniach ze świętami jako dziecko Świadków Jehowy (klik). W tym roku chcę wyjaśnić, dlaczego właściwie ŚJ tak bardzo negatywnie patrzą na Boże Narodzenie.
1. Jezus nie kazał swoim uczniom obchodzić jego urodzin, powiedział tylko o upamiętnianiu jego śmierci. (źródło)
2. W Biblii nie ma też nic o tym, żeby uczniowie Jezusa obchodzili jego urodziny. W ogóle obchodzenie urodzin według ŚJ jest niezgodne z Biblią, co wyjaśniam tutaj.
3. Data narodzin Jezusa też jest z d--y, nie ma nic w Biblii, że Jezus urodził się 25 grudnia. Według nich nie jest możliwe, żeby urodził się w grudniu, bo jest za zimno żeby pasterze nocowali z trzodą na dworze. Uważają, że urodził się jakoś na przełomie września i października. (źródło-1, źródło-2)
4. Święto to wywodzi się z pogańskich świąt, jak Saturnalia albo Narodziny Słońca. A jak już pisałam, ŚJ unikają jak ognia wszystkiego, co pogańskie. (źródło)
5. Zwyczaje świąteczne też pochodzą z pogaństwa. Jak na przykład choinka związana jest z zimowymi uroczystościami pogańskimi, ostrokrzew z celtyckimi zwyczajami związanymi z przesileniem zimowym i chochlikami, jemioła to już w ogóle pochodzi od druidów i ma związek z kultami okultystycznymi, a Mikołaj to tak naprawdę Thor z mitologii germańskiej (źródło)
Po odrzuceniu wierzeń ŚJ, już jako ateistka, nadal byłam sceptycznie nastawiona do obchodów Bożego Narodzenia w moim domu - niewiele wiedziałam o zwyczajach, a pogląd na temat świąt wyniesiony od ŚJ też nie pomagał, tak samo jak komentarze rodziców, że “może teraz jeszcze katoliczką zostanę”. Ale 2 lata temu miałam szczęście obchodzić prawdziwie polskie święta u rodziców lubego i było to naprawdę super doświadczenie (。◕‿‿◕。) (pisałam o tym tutaj) Pokazali mi te wszystkie złe, pogańskie zwyczaje, ale w przeciwieństwie do doświadczeń z dzieciństwa cieszyłam się jak dziecko i byłam wreszcie wolna od wyrzutów sumienia związanych z otrzymywaniem prezentów.
W tym roku, podobnie jak w poprzednim, wysłaliśmy bliskim kartki z życzeniami, rozwiesiliśmy pogańskie świąteczne lampki w całym mieszkaniu, a co gorsze ubraliśmy choinkę! :D Od wczoraj robię kompot z suszu, a dzisiaj planuję opakować prezenty w papier ozdobny, do czego zdaję się mieć 2 lewe ręce, bo nadal nie wychodzi mi to tak ładnie jak lubemu xD Co prawda w naszym domu nie ma miejsca na religię, ale same zwyczaje praktykuję z przyjemnością, bo dają taką przytulną, ale i uroczystą atmosferę ;)
------
Na tagu #wesolezyciewsekcie piszę wspomnienia z czasów, kiedy byłam wierzącym Świadkiem Jehowy. Prócz samego tagu możecie mnie też obserwować na FB.
Źródła i zdjęcie do mema pochodzą z oficjalnej strony ŚJ.
#swieta #religia #swiadkowiejehowy #sekta #sekty
źródło: comment_16087338168D08jwZqOpXLUF8XmqkbQu.jpg
Pobierz@13czarnychkotow: szkoda, ze to nie dotyczy poganskiego przeciez boge jhwh.
No nic, razem z Ryszardem Dołkinsem mówię Pani Merry Nothing!
źródło: comment_1608735209VB74j7z6Exj5mZ6h0CiJis.jpg
PobierzI Panu też życzę wszystkiego najlepszego!
Swoją drogą miałam ostatnio rozkminę, że w USA mimo tego że jest tam masa różnych kultur, maja oddzielnie "Merry Christmas" i "Happy Hanukkah", a mogliby mieć takie "Wesołych Świąt" jak w Polsce i nie trzeba się zastanawiać kto co obchodzi xd
Prawdziwym powodem zakazu świąt jest to, że jest do doskonała okazja na spotkanie sie z rodzina ktora zazwyzyczaj chociaz po czesci jest "ze świata"
W zasadzie to chyba wszystkie te agrumenty SJ są słuszne. Na szczęście nie identyfikuję się z żadnym kultem i nie mam problemu z obchodzeniem przesilenia z wykorzystaniem pogańskich tradycji, ale zatwardziali katolicy, czy SJ powinny mieć rzeczywiście lekki dysonans poznawczy...
@Nielubiemusztardy to jest taki nieoficjalny powód, o którym nie wiedzą sami Świadkowie. Ale fakt, to kolejny sposób żeby oddzielić wiernych od reszty świata i trzymać ich w bańce informacyjnej ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Religie nie
Komentarz usunięty przez autora
Nie brakowało jednak bardziej światłych umysłów, które widziały, że nie da się obronić religijności chrześcijańskiej (przynajmniej
Niestety wielu chrześcijan zdaje się ignorować te fakty.
Zresztą sam kościół walczy z wszelkimi przejawami pogaństwa (np. halloween, walentynki, różne symbole itd), jednocześnie ustanawia jedno ze swoich największych świąt(o którym nie ma żadnej wzmianki w Biblii) w terminie, w którym od zawsze świętowali poganie i bez oporu czerpie z pogańskich symbolii tradycji.
Najlepsze w tym wszystkim jest to, że niektórzy katolicy potrafią mieć ból d--y o to, że jakiś ateista
@mindrape: Dokładnie tak jak @niedoszly_andrzej napisał - zależy od założeń. Co mnie kiedyś zdziwiło u katolików, to że część z nich wie, że tradycje świąteczne nie zawsze pokrywają się idealnie z tym, co jest w Biblii i że pochodzą z różnych zwyczajów poza-chrześcijańskich. Albo jak nie wiedzieli i im o tym mówiłam, to sobie nic z tego nie robili :P według moich wyobrażeń
Mówią że znaj pismo a sami nie widzą własnych błędnych nauk