Wpis z mikrobloga

Składając pozew w sądzie najpierw się idzie kupić te znaczki opłaty sądowe a dopiero potem do biura podawczego z tym, tak?
Mam mieć kilka egzemplarzy: dla mnie, sądu i pozwanego. Ale samego pozwu czy wszelkie dokumenty jakie dostarczam jako załączniki też ich kopie?

#prawo
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@coolcooly22: opłatę sądową uiszczasz w kasie sądu albo przelewem. Pozew składasz w tylu egz ilu jest poznanych + dla sądu. Zachowaj też egzemplarz dla siebie. Teraz dzienniki podawcze nie działają więc wysyłasz pocztą albo wrzucasz do urny. Akurat pozwu jak i innych pism terminowych odradzam wrzucać do urny. Do każdego odpisu dla pozwanych musisz dołączyć kopię wszystkich załączników.
  • Odpowiedz
@coolcooly22:
znaczki opłaty kupujesz i dołączasz do egzemplarzu dla sądu.
Do każdego egzemplarza (tj. dla sądu i dla strony pozwanej) dołączasz wszystkie dokumenty. Dla strony pozwanej mogą to być kserokopie (jeżeli np. dajesz oryginał jakiegoś dokumentu urzędowego to dołączasz go do egzemplarzu dla sądu, a dla przeciwnika wystarczy jego kserokopia).
  • Odpowiedz
@coolcooly22: urna to takie pudło przed sądem wystawione na czas pandemi. Tak, wszystko to spinasz i wrzucasz. Oplata to już nie są znaczki, tylko taki kod kreskowy. Dopinasz go do egzemplarza pozwu dla sadu, choć wygodniej jest zrobic przelew i załączyć potwierdzenie przelwu. Jak kto woli. Zadbaj żeby dobrze oznaczyc adres pozwanego, żebyś nie naraził sie na przygode z komornikiem zafundowaną nam przez łaskawie rządzących.
  • Odpowiedz
@coolcooly22: ma plusy. Np.nie trzeba stac w kolejce :) ale pism terminowych i zawierajacych wazne dokumenty, jak np pozew odradzam, bo nie będziesz miał prezentaty, że zlozyles do sądu.
  • Odpowiedz
Składając pozew w sądzie najpierw się idzie kupić te znaczki opłaty sądowe a dopiero potem do biura podawczego z tym, tak?

@coolcooly22: Tak, z tym że teraz nie funkcjonują już papierowe "znaczki" podobne do pocztowych - dostaje się wydrukowany kod kreskowy potwierdzający płatność na określoną kwotę, załącza się go do składanego dokumentu - przy wpływie zostanie on "skasowany".
Przy czym dodam, że równie dobrze możesz zapłacić zwykłym przelewem na rachunek dochodów budżetowych sądu (każdy sąd ma na swojej stronie udostępniony jego numer) - i zamiast znaczka załączyć swój wydruk potwierdzenia z banku, w dobie pandemii tak może być szybciej, niż próbować dobić się do fizycznego okienka w sądzie.

Mam mieć kilka egzemplarzy: dla mnie, sądu i pozwanego. Ale samego pozwu czy wszelkie dokumenty jakie dostarczam jako załączniki też
  • Odpowiedz