Wpis z mikrobloga

W moim 12 letnim komputerze przydałoby się wymienić dysk twardy, zastanawiam się co wybrać, widzę że w cenie 75 zl kupię 500gb HDD lub 120 SSD. Stary dysk zostawię jako magazyn na pliki. Mam Windows 7 i taki zainstaluje na nowym dysku, co będzie lepszą opcją. Obawiam się że instalacja systemu na ssd może być problematyczna a ja nie znam się na ustawianiu BIOSa.
Jeszcze pytanie mam 2 gb ram ddr2 (2x1gb) nie wiem jaka szybkość, opłaca się wymienić na 2x2gb, chyba 800mhz szybkość, bo takie widzę na allegro używane?

Model płyty głównej na zdjęciu

#komputery #komputer #windows7 #kiciochpyta
p.....b - W moim 12 letnim komputerze przydałoby się wymienić dysk twardy, zastanawia...

źródło: comment_16082123557RYIR0ZsprycvKRAyTYPZl.jpg

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pmub: tak, bierz SSD i płyta obsłuży, zainstalujesz system tak samo jak na HDD. Możesz pomyśleć o Windowsie 10 (zainstalujesz na kluczu z siódemki jak coś), możesz też zostać przy 7 jak bardzo chcesz oszczędzać RAM (tylko instaluj jakąś aktualną wersję, np z basewin.pl albo winclub.pl) bo komp leciwy, przy czym te 4GB RAMu jest konieczne jak to ma być używalne i tak, możesz śmiało brać 2x2GB 800MHz DDR2 z
  • Odpowiedz
@Mecenaso: powiem szczerze że nie znam się na tym widzę tylko że np dany dysk ma taki opis

Interfejs Serial ATA III

Nie chciałbym by się okazało że mam na tej płycie np SATA II zamiast III czy coś takiego. Jak wspominałem ta płyta ma około 12 lat
  • Odpowiedz
@pmub: dobra, zmacałem sprawę. Płyta obsłuży każdy współczesny dysk. SATA III jest kompatybilne z SATA II itd. Kupuj śmiało SSD. Windows 7 sobie poradzi.
  • Odpowiedz
Weź dokup jeszcze 2gb ramu taka sama kosc, zalatw pendrive 8gb, wejdz w google wpisz windows 10 download narzedzie i ogień. Wsadzasz ssd, podpinasz kablem sata, zasilanie, wkladasz pd do usb, przy wlaczaniu wchodzisz w bios lub boot menu - wybierasz pendrive, startuje instalacja, a dalej to juz prosto. Jak nie masz klucza to na allegro znajdziesz takie co je aktywujesz do swojego konta oficjalnie przez microsoft(masz dowód zakupu i dobranoc, to
  • Odpowiedz
Nie chciałbym by się okazało że mam na tej płycie np SATA II zamiast III czy coś takiego.

@pmub: ta płyta ma jeśli dobrze pamiętam SATA 2 właśnie, ale to nie ma znaczenia, może mieć SATA 1 - te interfejsy są ze sobą kompatybilne wstecznie i taki dysk może nie rozwinąć pełnej prędkości, ale i tak odczujesz wyraźnie różnicę bo chodzi o różnicę w czasach dostępu a nie w prędkości
  • Odpowiedz
@pmub: nawet jak masz SATA II to i tak będzie różnica w porównaniu do HDD. Sam mam jeden stary komputer z SATA II i po wymianie HDD na SSD komputer znacząco przyspieszył.
  • Odpowiedz
@pmub: ja bym zrobił tak:
Procek, np taki (można oczywiście kupić z wyższym taktowaniem trochę drożej): https://allegro.pl/oferta/intel-xeon-quad-e5420-2-50ghz-12m-1333-s771-7316101347
Od tego samego sprzedawcy adapter do użycia tego procka na normalnej płycie: https://allegro.pl/oferta/adapter-procesora-xeon-s771-s775-9416773026
Przyklejasz w odpowiednim miejscu, w necie są tutoriale (np na tej stronce którą wrzucałem) i nie jest to trudne, a że procek kupiłeś za mniej niż paczkę fajek to raczej nie ma stresu ;)
Wyjmujesz stary procek i one różnią
  • Odpowiedz
@pmub: nie masz na płycie slotu na taki dysk. Jedyną opcją, żeby umieścić taki dysk w kompie to przejściówka wpinana w pcie (ale jest też minus - nie może być wtedy dyskiem startowym, nie zabootujesz z tak wpiętego dysku systemu)
  • Odpowiedz
@Mecenaso: rozumiem, teraz doczytałem że jedyną opcją jest ssd na SATA 3 (właściwie to sata 2)
Jeżeli podłącze już ten dysk to będę musiał w biosie coś ustawiać czy plyta główna go sobie automatycznie wczyta jak powiedzmy kartę graficzną?
  • Odpowiedz