Wpis z mikrobloga

Drodzy Mircy, czy ktoś mógłby coś podpowiedzieć w kwestii stworzenia u siebie systemu inteligentnego domu?

Jestem w trakcie budowy domu, na etapie SSO. Będę wykonywać u siebie sterowanie roletami elektrycznymi z centralki, monitoring, alarm z kontaktronów. Do tego jakieś sterowanie pojedynczymi gniazdkami czy włącznikami światła, czujnik temperatury, czujnik gazu ziemnego, może jakieś sterowanie podłogówką albo kotłem gazowym.

W co najlepiej iść? Jak to ze sobą spiąć? Jakieś konkretny system, przystawki? Elektronika nie jest mi obca, jednak z drugiej strony nie jestem programistą 15k, żeby samemu sobie pisać systemy i jakieś komendy (budowlaniec here ( ͡° ͜ʖ ͡°)-). Może ktoś ma coś podobnego u siebie?

#budowa #dom #inteligentnydom #smarthome #elektronika
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Będę wykonywać u siebie sterowanie roletami elektrycznymi z centralki, monitoring, alarm z kontaktronów. Do tego jakieś sterowanie pojedynczymi gniazdkami czy włącznikami światła, czujnik temperatury, czujnik gazu ziemnego,

jeśli chodzi o chińszczyznę to możesz zrealizować za pomocą urządzeń sonoff (na aliexpress szukaj eWeLink) lub kompatybilnymi z systemem Tuya Smart (na ali Tuya).

Wiele firm robi swoje "smart home" (np. IKEA, Zamel, Xiaomi) ale wg mnie nie znajdziesz pełnego kompletnego rozwiązania. Zawsze będzie czegoś brakować lub
  • Odpowiedz
@witos: Poczytaj co ja odwaliłem... https://adminek.pl/automatyka
Generalnie domoticz na serwerze w domu, i w nim wszystkie spięte z wielu systemów. Działa juz kilka lat i jest w miarę. Największy problem z urządzeniami radiowymi, gubią zasieg, inne cuda np w zwave ale nie jest to często wiec do przeżycia.
  • Odpowiedz