Wpis z mikrobloga

Czy przed zamieszkaniem w domu musi on być "odebrany" przez kogoś z Wydziału Budownictwa?
Trochę rzeczy pozmienialiśmy na elewacji: rozmieszczenie i wymiary okien, likwidacja garażu.
#budujzwykopem
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@haxxx: no chyba wysyła się zawiadomienie o zakończeniu robót, zdanie dziennika do nadzoru, no i odbiór ze strony nadzoru, ale nie wiem czy do takich pojedynczych żuczków przyjeżdżają, do dużych inwestycji często nie przyjeżdżają, a co dopiero do takich ludków
  • Odpowiedz
@szkkam: tak, stwierdziłem, że bardziej mi się na dole przyda pokój gościnny i nieco większy salon. I na etapie stawiania ścian działowych garaż poszedł w zapomnienie
  • Odpowiedz
@haxxx: Wie o tym kierownik budowy? On podpisuje że budynek jest wykonany zgodnie z projektem. Domyślam się, że kierownik o niczym nie wie. Te zmiany to zmiany istotne, generalnie moga być problem. Zakłądając, że nic nie wie i podpisze to prawdopodobieństwo kontroli jest niskie ale nie zerowe.
  • Odpowiedz
@a_no: Kierownik, który zarazem rysował projekt wiedział. Mieliśmy to wszystko zgłosić "później" do Wydziału jako projekt zastępczy, ale dowiedziałem się, że ta osoba zmarła na covid parę dni temu. Dziennik oczywiście nie był systematycznie uzupełniany ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Ale z tego co wiem, jeśli nie zmienia się kubatura budynku to nie jest zmiana istotna. Ale to nie zmienia faktu, że jestem w dość dziwnym położeniu
  • Odpowiedz
@2xpapanalepiku: dokładnie to 10 tysięcy, przynajmniej tak było parę lat temu. Mi nikt nic nie sprawdzał :)

@haxxx: Z tego co widziałem to na zmianę kierownika budowy też chyba jest jakaś procedura. Tylko problem jest taki, że te wpisy które nie były uzupełnione, a powinny być zanim "zmieniłeś kierownika" teraz nie mogą być uzupełnione wstecz, bo kto je podpisze? Faktycznie jest to problem
  • Odpowiedz
@Alpha_Male: Znalazłem dziennik, nic tam nie wpisał. Nawet siebie jako kierownika. Mam tylko wpis od geodety i archeologa. To może dobrze, nie będzie trzeba wdrożyć procedury zmiany.
Tylko teraz musiałbym kogoś znaleźć, kto mi się podpisze w dzienniku od początku robót
  • Odpowiedz
@haxxx: ale jak zgłaszasz rozpoczęcie robót (mam nadzieję, że ten Twój kierownik to zrobił) to wpisujesz kierownika, on musi zresztą przygotować BIOZ itp., więc chyba zmiana Cię nie ominie.
  • Odpowiedz
@Alpha_Male: nie mam pojęcia czy to zgłosił, jedynie tyle wiem, że miał dobre znajomości w Wydziale, dlatego wiele rzeczy mieliśmy robić post factum...

Co w przypadku, gdy tego nie zrobił? Lub gdzie to można sprawdzić? Czy ja powinienem mieć kopię tego dokumentu?
  • Odpowiedz
@haxxx: nie pamiętam jak to wygląda, bo zgłaszałem tylko raz, 6 lat temu. To był chyba formularz, który po prostu zaniosłem do urzędu i tam zostawiłem - musiałbym poszukać w papierach, czy coś mi z tego zostało. Niestety na teraz nic więcej Ci nie pomogę.

Na Twoim miejscu znalazłbym jakiegoś popularnego / polecanego kierownika z okolicy i pogadał z nim, jak doprowadzić budowę do końca. Takiego, co na budowach już
  • Odpowiedz
@Alpha_Male: Też tak uważam, że muszę jakiegoś starego wygę lokalnego znaleźć, może nawet jakiegoś kolegę tego co u mnie był. Takiego, który z naczelnikiem wydziału nieraz wódkę pił i są po imieniu. Bo jakby mi było mało kłopotów w terminowością ekip to jeszcze dojdą problemy natury "papierologicznej"
  • Odpowiedz
@haxxx: zmiany elewacji w tym okien to zmiany istotne, przynajmniej jakiś czas temu były. Zmiana garażu na pokój też może podpadać pod zmianę kubatury. Nieminiej sądzę, że są jeszcze kierownicy na tyle elastyczni, że pomogą, przynajmniej doradzą jak najprościej z tego wybrnąć.
  • Odpowiedz
@a_no:

Według ustawy Prawo Budowlane, za zmiany nieistotne w zatwierdzonym projekcie uznaje się następujące zmiany dotyczące:

[...]

-Liczby i rodzaju okien, wielkości i kształtu otworów okiennych, liczby drzwi;

-Elewacji domu, czyli zmiany zastosowanych okładzin i
  • Odpowiedz