Mam prostą bazę w #mysql, gdzie zbieram sobie dane z czujnika. Są to: idurządzenia, temp, wilgotność, coś tam jeszcze. Wpisów mam już dość dużo (około 100mln - nie pytać czemu, tak ma być :) ). Zastanawiam się nad zmianą silnika bazodanowego, aby w przyszłości to działało szybko. Aktualnie gdy pobieram dane do wykresów czy jakiś obliczeń to trwa to już coraz dłużej. Co byście polecili? Myślałem o NoSQL lub #elasticsearch , ale czy faktycznie będzie taki przeskok wydajności? Główne zapytania jakie chce to np. pobierz temp z okresu X-Y dla idurzadzenia = Z. Wynik zwraca nawet i kilkanaście tysięcy (a w przyszłości milionów) rekordów. Oczywiście może dość grupowanie gdy np. będę chciał aby pobrało 1 rekord na tydzień ale z przedziału 5 lat.
#programowanie #bazydanych #php (bo dane te będę obrabiał w php - ewentualnie dorobię jakieś api, ale końcówka zawsze będzie php)
@loginek0: Jak jak kolega @janek_: napisał, trzeba wziąć zapytanie, które zwraca wynik zbyt długo i przejrzeć jego testplan. Jak wynik jest słaby to zwiększanie IO czy silnika bazy danych nic nie zmieni, jeśli nie poprawisz struktury danych
I kolejna "reklama", tym razem cycochy. Dostanę 18+ za reklamę, którą mi wyświetliło na portalu wykop.pl? Napisz słowo na "m" dostaniesz bana, ale wyświetlanie scamu jest już git. #wykop
idurządzenia, temp, wilgotność, coś tam jeszcze.
Wpisów mam już dość dużo (około 100mln - nie pytać czemu, tak ma być :) ). Zastanawiam się nad zmianą silnika bazodanowego, aby w przyszłości to działało szybko. Aktualnie gdy pobieram dane do wykresów czy jakiś obliczeń to trwa to już coraz dłużej. Co byście polecili? Myślałem o NoSQL lub #elasticsearch , ale czy faktycznie będzie taki przeskok wydajności?
Główne zapytania jakie chce to np. pobierz temp z okresu X-Y dla idurzadzenia = Z. Wynik zwraca nawet i kilkanaście tysięcy (a w przyszłości milionów) rekordów. Oczywiście może dość grupowanie gdy np. będę chciał aby pobrało 1 rekord na tydzień ale z przedziału 5 lat.
#programowanie #bazydanych #php (bo dane te będę obrabiał w php - ewentualnie dorobię jakieś api, ale końcówka zawsze będzie php)
Na przykład: https://prometheus.io/docs/introduction/overview/