Aktywne Wpisy
yawoor724 +83
ehh człowiek stary a głupi,
jakieś pół roku temu odstawiłem całkowicie a-----l i to była doskonała decyzja - lepszy sen, waga i umysł szybszy. Generalnie super odczucia i w weekend czy imprezy mnie nie kusi. Jedynie co jakieś 2 miesiące przychodzi jakiś dzień że mam nastrój na piwko i gierki jak za dawnych studenckich lat i wypijam 3-4 po czym czuje się okropnie dzień później i kilka tygodni mam wstręt. Tak się
jakieś pół roku temu odstawiłem całkowicie a-----l i to była doskonała decyzja - lepszy sen, waga i umysł szybszy. Generalnie super odczucia i w weekend czy imprezy mnie nie kusi. Jedynie co jakieś 2 miesiące przychodzi jakiś dzień że mam nastrój na piwko i gierki jak za dawnych studenckich lat i wypijam 3-4 po czym czuje się okropnie dzień później i kilka tygodni mam wstręt. Tak się

maciekqtno +1374
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz

Pierwszym, podstawowym błędem było to że policja była bardzo blisko zgromadzenia. Zamiast czekać w samochodach parę ulic od zgromadzenia stali w pełnej gotowości w formacji stojąco maksymalnie 50m od trasy przemarszu.
Później podczas już pierwszych starć policja jeszcze bardziej zbliżyła się do zgromadzenia wpychając zadymiarzy pomiędzy spokojnie protestujących. Podstawową taktyką w takich sytuacjach jest wycofywanie się z dala od zgromadzenia wyciągając tym samym osoby agresywne od tłumu, co pozwala później ich łatwo otoczyć i wyłapać, dokładnie tak wyglądało to w ostatnich latach i nie było tego w tym roku.
Nie wpuszczanie samochodów na trasę zgromadzenia, co miało być główną formą demonstracja. Dużo osób chcących uczestniczyć w zgromadzeniu zostało zablokowanych przez policję i dostali informację, że jeśli chcą uczestniczyć w zgromadzeniu muszą zaparkować samochód i udać się pieszo, co oczywiście negatywnie wpływa na tłum. Z samochodu raczej większość nie wyjdzie i będąc w nim spokojnie, według planu pokona wyznaczoną trasę, pieszo natomiast łatwo jest zmienić kierunek marszu, a także uczestniczyć w zadymach, co jest z wiadomych względów dużo trudniejsze będąc w samochodzie.
Skandaliczne było też działanie funkcjonariuszy w stroju cywilnym. Zamiast podejść do osób agresywnych i ich szybko aresztować, a następnie wyprowadzić ze zgromadzenia właściwie tylko prowokowali dalsze zadymy.
Kwintesencją działań policji były natomiast wydarzenia pod stadionem. Luźne, spokojne zgromadzenie, które się już powoli rozchodziło do domów zostało właściwie w skandaliczny sposób rozgonione. Z najgorszym przykładem działań na dworcu, gdzie oddziały tłukły właściwie losowe osoby, które nie wykazywały żadnej agresji.
Całość działań policji jest znakomitym przykładem jak nie postępować w przypadku zgromadzeń. Jest pełne głupich, bezsensownych, nadmiernie agresywnych działań które nie powinny mieć miejsca i by się nie wydarzyły gdyby policja działała według wypracowanych procedur.
#konfederacja #polityka #policja #4konserwy #marszniepodleglosci
Komentarz usunięty przez autora Wpisu