Wpis z mikrobloga

Pracuje w służbie zdrowia w tomografii. Badam coraz więcej ludzi po Covidzie sprawdzając zmiany w płucach. Takie obrazki to codzienność. Foto dla tych co nadal nie wierzą w wirusa.
Zdrowe płuca u góry, dolne po przebytym covidzie ( mniej więcej ta sama wysokość przekrojów). Z fartem miruny

#koronawirus #medycyna #covid19
DmNQ193 - Pracuje w służbie zdrowia w tomografii. Badam coraz więcej ludzi po Covidzi...

źródło: comment_16044465997BakSJ80TFZyf5RTsnuT3f.jpg

Pobierz
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Student_AWAS: mimo ujemnego wyniku, płuca nadal wygladają jak przy świeżym zapaleniu płuc. Ludzie skarżą się na ogromne duszności, ból i gniecienie w klatce. Są też osoby które po Covidzie maja całkiem zdrowe płuca ale tych jest zdecydowanie mniej.
  • Odpowiedz
@DmNQ193: nie wiem, czy przechodziłem covid, czy nie, ale straciłem smak, gorączkowałem może jeden dzień pod 38 stopni, potem przez tydzień-półtora czułem się tak, jakby coś mnie rozbierało. Niby brak gorączki i wszystko w normie, ale czułem źle. Problemy z oddychaniem? może minimalne, choć może mi się zdaje - choć jak mówię - może to jakieś przeziębienie.

Nie neguję wirusa w żadnym wypadku, choć imo środki, jak lock to przesada.
  • Odpowiedz
@Student_AWAS: Ja prawdopodobnie też przeszedłem. Jeszcze w listopadzie 2019r. 3 dni złego samopoczucia, okropny dyskomfort w nocy, oblewające poty, bóle mięśni i skóry ale bez gorączki. Organizm poradził sobie sam, natomiast tym którym weszło na płuca, to ich organy wyglądają tak jak wyżej. Raczej nawet po zejściu zapalenia w płucach zostaną zmiany pozapalne i zrosty. Dziennie mam po 4 osoby do kontroli po przebytym COV19 i z reguły te płuca
  • Odpowiedz
@DmNQ193:
Czy wirus może zaszkodzić płucom przy lekkim lub bezobjawowym przebiegu choroby?

Znam osobę po lekkim przebiegu covida, wyzdrowiała i po kilku tygodniach czuje się tak dobrze jak przed infekcją, wróciła do uprawiania sportu i nie narzekała na poważny spadek kondycji czy problemy z oddychaniem...

Zastanawia mnie, z jakimi objawami przechodziły infekcję osoby, których płuca widać na dole? Ciężkie przypadki z zapaleniem płuc, czy może też przypadki lżejsze? Jaki był
  • Odpowiedz
@DmNQ193:

Ja prawdopodobnie też przeszedłem. Jeszcze w listopadzie 2019r.

Jesteś pewien, że to było to? To przecież jeszcze przed epidemią w Wuhan...
Robiłeś test na przeciwciała?
  • Odpowiedz
Ja prawdopodobnie też przeszedłem. Jeszcze w listopadzie 2019r.

@DmNQ193: Wiesz, ta wypowiedź wrzuca Cię do wora razem ze spiskowcami. Zachorowałeś prawie przed pojawieniem się choroby. No gratulacje. Dlatego nie wiem, jak bardzo poważnie traktować cały Twój post.
  • Odpowiedz
@Reginleif: nie studiuje każdego przypadku. Mam pacjentów na pęczki. Raczej osoby 40+ , kilka przypadków jak pisałem wyżej po covidzie z czystymi płucami. ( ale większość z takimi jak wyżej)

@gardan: wedle objawów tak uważam ( baardzo rzadko choruje, to było po prostu dziwne, we Francji też potwiedzone pierwsze przypadki z grudnia 2019) póki co w szpitalu tylko wymazy PCR. Póki co na szczęście ujemne.
  • Odpowiedz
@Reginleif: badania z reguły 2,3 tyg po uzyskaniu ujemnego wyniku. Część pracowników mojego szpitala ( pielęgniarki i lekarze) oraz zakażeni pacjenci. Do tej pory z miasta na NFZ 8 osób z czego 5 ze zmianami zapalnymi w płucach.
  • Odpowiedz
Gadałem niedawno z mężczyzną około 60 r.ż. który przeszedł to w sierpniu. Miał już wcześniej lekką astmę; po zarażeniu spadła mu mocno saturacja i trafił od razu pod tlen. Leżał w szpitalu dwa tygodnie. Mówił mi, że podczas hospitalizacji miał 20% płuc zajętych przez zmiany zapalne (obraz mlecznego szkła) a miesiąc po wyjściu na kontroli już tylko 10%/. Tak że powoli, ale jakoś to się wchłania.

Co do ciężkich objawów grypowych w
  • Odpowiedz
@KubaGrom: Bardzo możliwe, że takie obrazy to widok po 2,3 tyg od zakażenia i potem będzie lepiej. Po kolejnych kontrolach się okaże. Natomiast przy grypie takich płuc nie obserwowałem.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@DmNQ193: powiedz mi kolego czy to mógł być lub może być covid. Jakieś 2tyg temu dzień gorączki potem dobre samopoczucie a od jakiś 5 dni czuje co godzinę dwie na piętnaście dziesięć minut ucisk w klatce z tyłu pleców jakby ktoś mnie obejmował jest to ból na wysokości przepony czasami jakby mięśnia piersiowego i mięśnia grzbietowego i koło nerek takich mięśni dwóch co idą wzdłuż kręgosłupa. Lekko pokasluje.

Warto iść
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@DmNQ193: i dochodzą bóle brzucha ale takie nietypowe bo mam apetyt itp ale jakby w nadbrzuszu ściskanie. I to nie jest non stop dwie godziny jest ok i ściśnie na parę minut razem z mięśniami.
  • Odpowiedz
@DmNQ193: Miałeś kogoś, o w miare lekkim przebiegu choroby, gdzie np. miał saturacje w normie i też miał takie zmiany? Zastnawiam się, bo jestem na końcowym etapie, jedyne co miałem to wachania temperatury do wartosci stanu podgoraczkowego i kaszel, który od 3/4 dni już przechodzi. Saturacje sprawdzałem wiele razy i zawsze jest w normie. Nie miałem, żadnych duszności, ani bardzo dużego osłabienia. Za 2/3 tygodnie i tak pójdę na badanie,
  • Odpowiedz
@DmNQ193: ja się zastanawiam właśnie, jak to dalej będzie po pojawieniu się takich zmian w płucach, na ile to się cofnie i na ile utrudni życie. Sam jestem sportowcem-amatorem, dużo biegam, sporty wytrzymałościowe, cardio itp. Tym, że się przekręcę na COVID raczej się nie martwię, bardziej mnie niepokoi, czy czasem nie zostaną mi tylko szachy jako sport albo golf :D Podejrzewam, że wielu fanów sportu zadaje sobie to samo pytanie.
  • Odpowiedz