Wpis z mikrobloga

Dostaje od wczoraj hurtowo takie zwroty, jedyne co się zgadza to mój email zamazany na zielono.

Czy ktoś rozsyła spam z mojego serwera czy tylko wpisał moj email jako adres zwrotny? Pozostałe dane tj IP serwerów i reszta maili na screenie nie są moje

W logach mta serwera nie ma nic poza tymi mailami, które wysyłałem sam. Co to jest pole envelope-from? Bo return-path to wiem, że można cokolwiek wpisać

Mam na tym serwerze prawdopodobnie zainfekowany #wordpress który staram się ogarnąć

Da sie jakos wyslac maila z poziomu #php pomijajac #smtp zeby nie było widac maili w logach?

Z góry dzięki za podpowiedzi ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#hosting #informatyka #webdev #email #spam
Ksemidesdelos - Dostaje od wczoraj hurtowo takie zwroty, jedyne co się zgadza to mój ...

źródło: comment_1604182361uuCKxhAzXIlek6X9iRHQ9r.jpg

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jeżeli Twój serwer to 10.103.250.254 to od Ciebie wychodzi. Jeśli nie, to nie.
Rekord SPF i DKiM koniecznie do ustawienia.

Da sie jakos wyslac maila z poziomu #php pomijajac #smtp zeby nie było widac maili w logach?

@Ksemidesdelos: Nawet Wordpress standardowo tak robi, bo przecież podczas instalacji nie konfigurujesz SMTP
  • Odpowiedz
@Ksemidesdelos: jest też spora szansa, że nie masz z tym nic wspólnego i spamerzy wpisują twój email w pole From w mejlach. To czy to wychodzi z wp, drupala, czy jakiegoś innego paździerza to nie ma akurat większego znaczenia.

+1 do ustaw spf i dkim
  • Odpowiedz
Jeżeli Twój serwer to 10.103.250.254 to od Ciebie wychodzi. Jeśli nie, to nie.

@zwierzak40: nie, to nie mój, mój jest tylko adres email zamazany na screenie na zielono, czyli poprostu ktoś podal na jakimś innym serwerze mój email jako zwrotny i stąd te maile do mnie?
  • Odpowiedz
jest też spora szansa, że nie masz z tym nic wspólnego i spamerzy wpisują twój email w pole From w mejlach

@panato: tak myslalem ale zbiegło się w czasie z czyszczeniem serwera, wywalam stare strony, zostały tylko 2 wordpressy których nie mogę tak na już zaktualizować i pomyslalem ze moze hacker zobaczył ze na tym serwerze niedlugo nic ine bedzie mogl robic jak skoncze porządki wiec postawił na nim krzyzyk
  • Odpowiedz