Wpis z mikrobloga

Moi Drodzy, skończyły mi się już pomysły.
Od ponad miesiąca próbuję zmusić QEMU, by zrobić passthrough karty graficznej, żeby można jej było używać pod emulowanym Windows XP. Wyizolowałem GT440, którą przeznaczyłem do przepuszczenia sygnału dla XP. Wyłączyłem w QEMU emulowaną kartę graficzną i SPICE. Dodałem GT440 jako urządzenie PCI (grafikę i HD Audio). Po starcie za każdym razem efekt jest taki jak na załączonym zrzucie ekranu. Teraz najlepsze: dwukrotnie zdarzyła mi się sytuacja, że włączyłem VM-kę już bez emulowanej karty graficznej, zobaczyłem to, co w załączeniu, odszedłem od komputera na jakieś 20 minut, a po powrocie powitał mnie ekran wygaszacza ekranu z Windows XP. Zatem to działa. Ale za chińskiego boga nie mogłem tego powtórzyć. Komputer nie reagował też na ruszanie myszką czy klawiaturą, bo oczywiście za każdym razem zapomniałem ją dodać do konfiguracji. Nie mam zielonego pojęcia, jak to powtórzyć po raz trzeci. Wczoraj (czyli gdy to nastąpiło drugi raz) po prostu zainstalowałem XP, wyłączyłem QEMU, usunąłem SPICE, emulaowaną kartę graficzną QXL, zostawiłem tylko Channel Spice i uruchomiłem, a potem poszedłem z psem na spacer. I po powrocie znowu zobaczyłem wygaszacz ekranu z XP, na pełnym ekranie. Ja naprawdę nie odpuszczę, więc wzywam speców:
@Roman_Polanski, @malposzczur_z_sumatry.
#ubuntu #qemu #linux
OSH1980 - Moi Drodzy, skończyły mi się już pomysły.
Od ponad miesiąca próbuję zmusić...

źródło: comment_1604137068qL453sqJfnGyIUPHj1IQ6y.jpg

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@fervi: a, mam dwa monitory: do tego, z którego jest zrobiony zrzut ekranu są przyłączone dwie karty graficzne: GTX 1060 i GT 440. Do drugiego miałem pierwotnie przyłączoną grafikę zintegrowaną (i wtedy obraz pulpitu Ubuntu był taki rozmyty), a teraz przyłączyłem do niego też GTX1060 (i teraz obraz jest normalny, bo Ubuntu ma rozszerzony pulpit na dwa monitory). W obu przypadkach ten wygaszacz ekranu XP pojawił się, gdy była przyłączona
  • Odpowiedz
@OSH1980: W sensie chodzi o to, czy do GT 440 masz przyłączoną grafikę :D Domyślnie ten monitor nie powinien nic wyświetlać (cały czarny) i odpalać się dopiero jak VMka startuje.

Ogólnie dodaj zwykłą kartę z QEMU i zobacz czy sterowniki się poprawnie zainstalowały i czy nie ma żadnego błędu w menadżerze urządzeń
  • Odpowiedz
@fervi: niech Ci Bozia w plusach wynagrodzi dobry Człowieku. Wychodzi na to, że QEMU głupiało, bo przesyłało sygnał jednocześnie z GTX1060 i GT440 do tego samego monitora (no bo obie karty były przyłączone) i nie mogło się zdecydować, co wyświetlić. Po odłączeniu GTX1060 ruszyło nawet bez sterowników. Teraz poinstaluję sterowniki i muszę potestować, jak to działa. Bo chcę znowu wrócić do streamowania gier.
  • Odpowiedz
Po starcie za każdym razem efekt jest taki jak na załączonym zrzucie ekranu.

@OSH1980: nie wiem ale na win10 musiałem specjalny spatchowany rom uefi dodać. A na win7 też mi się nie udało ale ja robiłem przez GVT-g
  • Odpowiedz
@Kryspin013: ale to już działa! Zgodnie ze wskazówekami @fervi po porstu odłączyłem GTX 1060 od monitora, do którego jest też przyłączona GT 440 i pojawił się obraz XP. Teraz musze zmusić do działania mysz i klawiaturę (może chodzi o sterowniki). Nie moge tylko zrozumieć, dlaczego ten obraz pojawia się tylko raz, tzn. nie widać go jeżeli wyłączę i ponownie włączę QEMU, musze restartować Ubuntu) Ale też może chodzi o
  • Odpowiedz
@OSH1980: Warto dodać drugą myszkę i klawiaturę jak to możliwe do VMki, bo powinna być mniejsza latencja. O wiele lepiej to chodzi na Win10, gdzie jest Looking Glass (ale nie udało się odpalić), coś w rodzaju emulatora monitora, myszki i klawiatury, specjalnie pod vfio.

Ew. myszka i klawiatura może działać jak w VMce klikniesz na nią i usuniesz urządzenie tablet.

Co do restartu - też tak miałem, ale podobno błąd
  • Odpowiedz
@fervi: ja mam I7. WINE to nie jest rozwiązanie, bo nie obsługuje wszystkiego. Dodałem drugą myszkę i klawiaturę, ale nie działało. Chodzi mi o XP, bo chce pod tym odpalać stare gry i robić z tego streamy. Pytanie, czy da się przechwycić sygnał...
  • Odpowiedz
@OSH1980: XP też nie obsłuży :D Natomiast Wine całkiem dobrze działa i spróbować go możesz. Alternatywnie VirtualBox z Windowsem XP. Możliwości jest mnóstwo, by nie było.

Czy da się przechwycić sygnał - pewnie urządzeniem jakimś.

Osobiście na twoim miejscu jak nie masz sprzętu żadnego do zgrywania ekranu to ogarniał Wine, VirtualBox, DosBox (szczególnie jego modyfikacje typu DosBox X umożliwiające wgranie Windowsa 98 / ME, a więc dość kompatybilnych z XP).
  • Odpowiedz
@fervi: zależy mi po porstu na jak największej kompatybilności. Wszystkie emulowane karty graficzne mają swoje ograniczenia, a gry tego nie lubią. Jeżeli chodzi o gry DOS-owe, to wiadomo, że to będzie DOSBOX. Ale spróbuj pod WINE odpalić np. X-Beyond the Frontier. WINE nie jest przecież emulatorem i do każdego programu muszą być osobne biblioteki, a nie ma ich do wszystkiego. Dlatego mam na jednym dysku W10 i Ubuntu, bo W10
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@OSH1980: no ale to strumieniowanie obs-em ogarniesz pod windowsem, ważne żeby procesor ogarnal. W ogóle ty masz konfigurację kvm i z iommu passthrough karta do virtualki tak? Ja takiego zestawu używam od ponad roku do gier, w między czasie zmieniłem tylko os z kde neon na manjaro( w sumie wszystko jedno).
Dlaczego ci się karta nie odpala za każdym razem? Moim zdaniem może być ten sam problem co na rx-ach
  • Odpowiedz
@bendyz: ale ja nie chcę pod Windows. Już tak robiłem. Moim celem jest maksymalne ograniczenie konieczności korzystania z W10 na rzecz Ubuntu, bo nienawidzę W10. Widzę, że jesteś zorientowany w temacie, a takich osób szukam. Możesz mi podać ten skrypt i powiedzieć, jak przekierować przez evdev? Moim celem jest zrobienie z tego niemal fizycznego komputera, żeby można było spokojnie grać w gry wymagające Windows XP, a niechodzące na 7 i
  • Odpowiedz
Aha. poradziłem sobie z tym przekazywaniem myszy i klawiatury. Wystarczy je dodać PO załadowaniu XP. Można je też potem odłączać od VM (mam drugi zestaw z myszą i klawiaturą).
  • Odpowiedz
Aha. poradziłem sobie z tym przekazywaniem myszy i klawiatury. Wystarczy je dodać PO załadowaniu XP. Można je też potem odłączać od VM (mam drugi zestaw z myszą i klawiaturą).

@OSH1980: brzmi dziwnie, mi się udało bez problemu po załadowaniu, anyway słońce, udało Ci się osiągnąć to co chciałeś ?
  • Odpowiedz
X-Beyond the Frontier

@OSH1980: Ekspertem nie jestem, ale według bazy Wine - ta gra działa bez problemów xd. Instalator jest też w Lutris. Naturalnie VirtualBox nie jest najlepszą możliwą opcją, ale karta VBoksa jest całkiem dobra do klasyków (NFS MW czy GTA SA chodziło chyba), a w połączeniu z jakimś VPSem czy czymś nawet można streamować potencjalnie. Ale to tylko hipoteza czy chce ci się testować.
  • Odpowiedz
@Roman_Polanski: powiedzmy. Nie ma dźwięku, a osobnym problemem pozostaje kwestia, czy da się przechwytywać sygnał z tak spreparowanego systemu, żeby go streamować np. na YouTube.
@fervi no to ciekawe... Niedawno musiałem stawiać oba systemy od nowa, potestuję to WINE…
  • Odpowiedz
@OSH1980: No spoko, tak tylko mówię. VirtualBox po części ciekawszy, bo jeśli masz słabego kompa to VBox ma coś w rodzaju streamingu pośredniego. Łatwiej byłoby to opakować w OBSa, czy zgrywać filmy (bo ma taką opcję). Ale to wiesz - hipoteza, ale warto się pobawić jak masz starego kompa
  • Odpowiedz