Aktywne Wpisy

kutmen2 +19
Rozstałem się z dziewczyną prawie 6 lat temu, mieliśmy dwa koty. Jeden został u mnie a drugi pojechał z nią. Godzinę temu zadzwoniła, że kot jest chory i właśnie z---------m blisko 400 kilometrów żeby ratować kotka bo idiotka nie ma pieniędzy żeby kota zbadał weterynarz. Mam nadzieję, że kot wróci ze mną do domu. Dajta plusa na zachętę

Jagoo +59
A więc jestem po moim pierwszym festiwalu, gdzie wzięli mnie jako osobę od dekoracji. Wspaniała była to przygoda, aczkolwiek nie była to łatwa rzecz. Przez tydzień po 10 godzin dziennie pracowaliśmy nad tworzeniem przestrzeni imprezowej dla ludzi. Niesamowicie było potem obserwować ludzi, którzy robią sobie zdjęcia z moimi deco!
Więcej fot w komentarzach
#jagooart #totemfestiwal #dekoracje #uvart #tworczoscwlasna #sztuka #
Więcej fot w komentarzach
#jagooart #totemfestiwal #dekoracje #uvart #tworczoscwlasna #sztuka #
źródło: temp_file3174380517716913967
Pobierz

Od ponad miesiąca próbuję zmusić QEMU, by zrobić passthrough karty graficznej, żeby można jej było używać pod emulowanym Windows XP. Wyizolowałem GT440, którą przeznaczyłem do przepuszczenia sygnału dla XP. Wyłączyłem w QEMU emulowaną kartę graficzną i SPICE. Dodałem GT440 jako urządzenie PCI (grafikę i HD Audio). Po starcie za każdym razem efekt jest taki jak na załączonym zrzucie ekranu. Teraz najlepsze: dwukrotnie zdarzyła mi się sytuacja, że włączyłem VM-kę już bez emulowanej karty graficznej, zobaczyłem to, co w załączeniu, odszedłem od komputera na jakieś 20 minut, a po powrocie powitał mnie ekran wygaszacza ekranu z Windows XP. Zatem to działa. Ale za chińskiego boga nie mogłem tego powtórzyć. Komputer nie reagował też na ruszanie myszką czy klawiaturą, bo oczywiście za każdym razem zapomniałem ją dodać do konfiguracji. Nie mam zielonego pojęcia, jak to powtórzyć po raz trzeci. Wczoraj (czyli gdy to nastąpiło drugi raz) po prostu zainstalowałem XP, wyłączyłem QEMU, usunąłem SPICE, emulaowaną kartę graficzną QXL, zostawiłem tylko Channel Spice i uruchomiłem, a potem poszedłem z psem na spacer. I po powrocie znowu zobaczyłem wygaszacz ekranu z XP, na pełnym ekranie. Ja naprawdę nie odpuszczę, więc wzywam speców:
@Roman_Polanski, @malposzczur_z_sumatry.
#ubuntu #qemu #linux
źródło: comment_1604137068qL453sqJfnGyIUPHj1IQ6y.jpg
PobierzOgólnie dodaj zwykłą kartę z QEMU i zobacz czy sterowniki się poprawnie zainstalowały i czy nie ma żadnego błędu w menadżerze urządzeń
@OSH1980: nie wiem ale na win10 musiałem specjalny spatchowany rom uefi dodać. A na win7 też mi się nie udało ale ja robiłem przez GVT-g
Ew. myszka i klawiatura może działać jak w VMce klikniesz na nią i usuniesz urządzenie tablet.
Co do restartu - też tak miałem, ale podobno błąd
Czy da się przechwycić sygnał - pewnie urządzeniem jakimś.
Osobiście na twoim miejscu jak nie masz sprzętu żadnego do zgrywania ekranu to ogarniał Wine, VirtualBox, DosBox (szczególnie jego modyfikacje typu DosBox X umożliwiające wgranie Windowsa 98 / ME, a więc dość kompatybilnych z XP).
Dlaczego ci się karta nie odpala za każdym razem? Moim zdaniem może być ten sam problem co na rx-ach
@OSH1980: brzmi dziwnie, mi się udało bez problemu po załadowaniu, anyway słońce, udało Ci się osiągnąć to co chciałeś ?
@OSH1980: Ekspertem nie jestem, ale według bazy Wine - ta gra działa bez problemów xd. Instalator jest też w Lutris. Naturalnie VirtualBox nie jest najlepszą możliwą opcją, ale karta VBoksa jest całkiem dobra do klasyków (NFS MW czy GTA SA chodziło chyba), a w połączeniu z jakimś VPSem czy czymś nawet można streamować potencjalnie. Ale to tylko hipoteza czy chce ci się testować.
@fervi no to ciekawe... Niedawno musiałem stawiać oba systemy od nowa, potestuję to WINE…