Wpis z mikrobloga

Cześć, planuje zacząć wyposażać się w urządzenia #smarthome i na start chciałem ogarnąć światła.
- chce wymienić wszystkie stare, zżółknięte przełączniki świateł w mieszkaniu
- przy okazji na jeden styl trzeba będzie wymienić też kontakty
- nie chce tego robić na WIFI, na ten moment pomimo wad Zigbee wydaje się najlepsze

Opcja 1:
- bramka Zigbee np. Xiaomi Gateway V3 EU
- przełączniki i kontakty nie-smart w niskiej cenie 5 - 30zł sztuka
- przekaźniki lub ściemniacze dopuszkowe Zigbee np. TUYA https://www.houseiq.pl/pl/p/Sciemniacz-1-kanalowy-do-puszki-ZigBee-3.0-TUYA-LN/1048
ZALETY: niektóre przełączniki i kontakty mogę na razie zrobić bez przekaźników(taniej), wizualnie wszystko na jeden styl

Opcja 2:
- bramka Zigbee np. Xiaomi Gateway V3 EU
- przełączniki smart, tu nie wiem jakie, Aqara ma ciekawe, ale nie moge znalezc kontaktów z tej samej serii

Jest może dobra Opcja 3 której nie widzę?

#inteligentnydom #xiaomi #aqara
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@yesmaybe: tuya ma na zigbee pstryczki apropo opcji 2. Najlepiej sterować tym lokalnie z opcją zdalną a nie lokalnie w trybie zdalnym. Czyli chodzi mi o to aby bramką zigbee było np zigbee2mqtt i sterowanie na jakimś systemie lokalnym. Xiaomi lata do chin i raz że działa wolno a dwa że chiny to chiny, nie wiadomo czego się spodziewac.
  • Odpowiedz
@azer: Myślałem że Xiaomi Gateway EU/Global to do chin nie będzie latać. Ale spoko bramka to chyba mniejszy problem, zawsze można zmienić, to tylko jedno urządzenie.

Czy przełączniki smart np.TUYA mają jakąś funkcjonalność lub zaletę której nie mają przełączniki nie-smart z dołożonym przekaźnikiem lub ściemniaczem?
  • Odpowiedz
@yesmaybe: nie chyba zalet specjalnych nie ma. jak kładziesz gniazdka/przełaczniki smart to wychodzi drożej, a moduły te małe co wkłada się w gniazdko itd to mają zaletę taką, że zewnętrzną część można wymienić tanio/szybko itd, ale minus taki że może się nie zmieścić.

Osobiście nie mam żadnego takiego modułu, tylko mam kupione 3 xiaomi wall switche bez N, bo były na tą chwilę jedyne na rynku. Teraz są i tuya
  • Odpowiedz