Wpis z mikrobloga

Panie i Panowie, pierwsza warka z brewkitu Coopers Australia Pale Ale wstawiona 6 dni temu, warzenie w temp 21-23 stopnie. Dzisiaj sprawdzałem blg i spróbowałem, troche kwaśne to piwo :D Czy to oznacza że zakaziłem i można to wylewać czy dać mu szanse w butelkach na poprawę?
#piwowarstwo
  • 8
@monamie222: Mierzysz BLG i sprawdzasz czy nie spada, jak zejdzie i potem przez 3 dni nie spadnie to uznajesz, że po fermentacji. Jak nie masz balingomierza, to trzymasz w wiadrze dwa tygodnie od momentu jak przestaniesz widzieć bulkanie. 4-6 dni z instrukcji są z dupy i jak będziesz miał pecha, to wyhodujesz sobie granaty w piwnicy.
No i klasycznie - w kibel zawsze zdążysz, daj mu pożyć, może się rozejdzie.
@monamie222: @jszq: fermentacja to nie tylko BLG. Drożdże jeszcze muszą usunąć uboczne produkty fermentacji, a na to potrzeba czasu, te dwa tygodnie to takie bezpieczne minimum, a lepiej dać piwu ze 3 tygodnie spokoju w fermentorze (lub więcej przy wyższym ekstrakcie, powyżej 4 tygodni zlewam na cichą) i nie ruszać - piwo wyjdzie lepsze.