Wpis z mikrobloga

Jak można było sądzić, że z tym światem wszystko jest w porządku? Przecież ten świat jest tak doszczętnie zepsuty, że tylko ślepiec i ignorant nie widzi jego bezmyślnego postępowania i głębokiej jak studnia głupoty. Ludzie, którzy popadali w depresje, popełniali samobójstwa, wdawali się w przemyślenia to tak naprawdę ludzie dobrzy, zbyt dobrzy na ten nędzny padół. Tacy wkrótce znajdą ukojenie bo podnosili swoją świadomość i troszczyli się o dobro duchowe i dobro względem innych, odstający od tego dzikiego, chciwego pędu za złudnym bogactwami tego świata. O Wy! Szczęście będzie waszym udziałe
Ci którzy, żyli, robili kariery widząc i czyniąc krzywdę innym, skorumpowani, chciwi, pyszni czyńcie pokutę bo inaczej sumienie Was samo osądzi jak i inni. Mowa tu o wszystkich wyższych stanowiskach i zawodach reprezentujących kraj czy to przewodniczącym masom. Tacy ludzie muszą działać wbrew swemu sumieniu bo tylko człowiek, który umie wyrządzać szkodę umie też jej przeciwdziałać (Platon). Marny ich los.

Czas się dopełnia i odwrotu już nie ma. Świat nie będzie taki jak był, tylko głupiec będzie twierdził inaczej. Wszytko dzieje się podług jakiejś woli, siły, nieuchronnie zmierzającej i niemożliwym jej zatrzymania. Dobrzy, mądrzy ludzie potrafią to spostrzec i widzieć koleje rzeczy.
W tych przyszłych czasach nadjedzie niewątpliwie sąd nad ludzkimi sercami, nad ich zamysłami, a każdy wie czym się w życiu kierował. Powoli wychodzi kto jakie miał zamiary - „I dalipies, obywatele - bo przed wami potrzeba prawdę mówić - ja, doprawdy, odniosłem takie jakieś wrażenie: ci, którzy mieli najlepszą opinię, wydali mi się bodaj że największymi nędzarzami, kiedym tak za wolą boską robił poszukiwania, a inni, lichsi z pozoru, byli znacznie przyzwoitsi, naprawdę, co do porządku w głowie.” (Platon). Mądrość nie ma wieku, wyglądu, nie ma nic fizycznego, a tym Was zwodziły ludzkie autorytety znając dobrze umysł człowieka. Żydostwo jest jest nadzwyczaj inteligentnym narodem ale do mądrości i miłości Boskiej im daleko.
#koronawirus #przemyslenia #polska #depresja #feels #przegryw
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach