Wpis z mikrobloga

Mogę prosić o radę związaną z eksploatacją drukarek atramentowych/urządzeń wielofunkcyjnych atramentowych? Zawsze słyszałem, że przy dłuższym nieużywaniu takiej drukarki kartridż zasycha/może uszkodzić głowicę. Jak w takim razie uchronić przed zaschnięciem/uszkodzeniem głowicy? Czy wyciągnięcie kartridża z głowicy załatwi sprawę? Czy taki kartridż zostawiony na powiedzmy 3 miesiące po kolejnym umieszczeniu będzie działał? Drukuję tylko w czerni, o stan kolorowych się nie przejmuję.

Walnęła mi drukarka i od kilku lat zamiast kupić nową jeżdżę po mieście drukować kwity. Nie jest tego dużo, dosłownie kilka stron co kilka miesięcy ale jednak wolałbym mieć sprzęt w domu żeby za każdym razem nie jeździć na miasto, tym bardziej, że często druki muszę zrobić w sobotę/niedzielę kiedy punkty druku są zamkniętę.

Planuję kupić jakieś najtańsze urządzenie wielofunkcyjne HP (oczywiście nie takie z mega drogimi tuszami), w poprzednie zainwestowałem sporo ale i tak padła głowica po 3 latach (dosyć często używana drukarka, z zamiennikami tuszów bądź też sam uzupełniałem za pomocą cebulackich zestawów z allegro żeby nie przepłacać).

#drukarki #komputery #kiciochpyta #drukowanie #druk
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sphinxxx: co w przypadku, gdy przez 3 miesiące drukarka nie jest używana? Jak ją włączę to automatyczne czyszczenie dyszy załatwi sprawę?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@cadet: nie wiem jak w tanszych, ale w Brotherze jest tak ze raz w tygodniu sie sama zalacza i czysci. Musi byc tylko wpieta do kontaktu.
Nie rozwazales zakupu jakiejs taniej laserowki?
  • Odpowiedz
@cadet wiadomo, że nie, warto odpalić raz na jakiś czas na chwilę, żeby drukarka zrobiła co trzeba. Przynajmniej ja tak robię i nic mi nie zasycha.
  • Odpowiedz
@Merolka: rozważałem, ale nie chcę zagracać mieszkania sprzętem. Zależy mi na wielofunkcyjnym, bo ze skanera korzystam częściej niż z drukarki. A pojęcie taniego kombajnu laserowego nie istnieje..
  • Odpowiedz
@cadet albo policz sobie ile prądu zeżre na standby (jeśli nie ma takiej opcji jak napisała mirabelka wyżej) i zobacz czy więcej cię wyniesie koszt prądu włączonej drukarki czy nowy zestaw tuszy ;)
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@sphinxxx tusz zawsze droższy :p Faktycznie dobre info z tym auto czyszczeniem głowicy, musiałbym tylko sprawdzić czy hp też ma taką funkcję
  • Odpowiedz