Wpis z mikrobloga

#ck3
Witam serdecznie.
Mógłby mi ktoś powiedzieć jak to jest z prawem dziedziczenia?
W ck2 wystarczyło sobie wprowadzić feudalizm i mieć zreformowaną religię by można było sobie wybrać jakieś prawo dziedziczenia inne niż podział ziemski (chyba, że religia na to nie pozwala)

Tutaj w ck3 są jakieś dwa rodzaje podziału ziemskiego, seniorat, primogenitura, ultimogenitura i chyba coś jeszcze.

Najbardziej zależałoby mi na Ultimogeniturze, ale technologia, która umożliwia jej odblokowanie jest aż w późnym feudalizmie - czyli zanim do niej dotrzemy to już będzie rok bodaj co najmniej 1200/1300+

Także cieszyłbym się nawet ze zwykłego elektoratu - tyle tego systemu nie można na pewno wybrać w systemie plemiennym/ ba nawet żadnego innego niż podział ziemski nie można wybrać.
Interesuje mnie zatem, czy jest możliwy do przyjęcia elektorat po przejściu na feudalizm, z jakimiś rozsądnymi wymaganiami niż technologia w late feudal?

To pytanie dla tych co to już przeszli na feudalizm - bo muszę powiedzieć, że reformowanie religii (a nie chcę przechodzić na katolicyzm itp, bo to droga na skróty ;D) wymaga całkiem karkołomnej ilości pobożności- którą na szczęście można zmniejszyć perkiem.
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@maniek50005: Elekcyjne są tylko dane tytuły, a nie państwo per se. Nawet z elekcją twoja domena ulega podziałowi, jeśli realm succession law to któreś z partition (plemiona są zamknięte wyłącznie w confederate partition - najgoeszym, które wywołuje wydzieranie z państwa równorzędnych tytułów nawet jeśli nie są stworzone). Prawa tytułu można zmienić od razu klikając na tarczę i tam masz pokazane, co jest dostępne - opcja tylko dla feudalnych.
Bardzo fajnym
  • Odpowiedz