Wpis z mikrobloga

Nie ma to jak aktywiści rowerowi. Niby niektóre ich pomysły naprawdę mają sens i pomogą ludziom to potem, któryś z autorów wpada na takie genialne myśli jak odpowiedź na screenie.
Mówicie, że to nic takiego?
To teraz wyobraźcie sobie, że np. Grzechnik albo jakiś FP Samochodowy (chociaż chyba taki w tym mieście nie istnieje) stwierdza, że auta powinny móc jeździć na czerwonym prawoskręcie jak nie ma ruchu. Przecież od razu byłoby grillowanie jak nie wiem. #wroclaw #rower
Darth_Gohan - Nie ma to jak aktywiści rowerowi. Niby niektóre ich pomysły naprawdę ma...

źródło: comment_1600668081KaylwMaGfjBuudG2U8Wg9i.jpg

Pobierz
  • 37
@Darth_Gohan: wszedzie debile ()
Juz mamy ITS ktory tak usprawnia ruch, ze autobusy miejskie stoja w korkach, bo tramwaj ma priorytet.
Do tego jest XXX skrzyzowan, gdzie tego typu rozwiazanie przydaloby sie bardziej, niz na tym gowno skrecie w wyspianskiego.
@sargento: @puexam wyjaśnił to co miałem przekazać.

Kierowcy jadący na późnym pomarańczowym to owszem też plaga ale tutaj przynajmniej dalej jest kontynuacja ruchu i najczęściej jest ten zapas na światłąch, że jak nie jesteś motocyklem to się w takiego nie wbijesz. Rowerzysta przejeżdżający na czerwonym to pełna niespodzianka z którą nie jesteś w stanie nic zrobić.

Zresztą Ci od jak napisałeś różowego i pomarańczowego też powinni być karani.

I jak niby
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Darth_Gohan: problemem w tym miejscu, jak i w całym Wrocławiu jest źle ustawiony cykl świateł, gdzie nawet przy pustej drodze masz czerwone a potem raptem kilka sekund zielone. Na początku myślałem, że właśnie takie problemy ITS rozwiąże bo w teorii powinien widzieć brak samochodów na drodze. A jak wygląda rzeczywistość to widzimy po takich wpisach.
@Darth_Gohan w UK takie przejścia rozwiązują w ten sposób, że jeżeli jest bezpiecznie to można przechodzić na czerwonym. Ewentualnie bypass o małym natężeniu zamiast światła ma ustąp pierwszeństwa i wystarczy czekać na dogodny moment a piesi dalej chodzą jak chcą. Wszyscy szczęśliwi ale żeby to działało to trzeba przestrzegać przepisów.
@prawilnymireczek: Kolizyjne zielone prawoskręty istnieją i mają się dobrze.
W tym konkretnym przypadku, przy takim natężeniu ruchu (oraz pospiechu studentów/ludzi) do pracy/na uczelnie, to proszenie się o katastrofę.
@Pieron: No tylko włącz sobie jakąkolwiek mapę i widok jak wygląda sieć obwodnic/autostrad/dróg krajowych w miastach podobnej wielkości jak Wrocław w UK. No moim zdaniem nie mają drogi krajowej przez środek campusu uniwersyteckiego.

Więc to trochę jakby branie czego innego pod uwagę.

@a231: ITS wbrew pozorom działa. Inaczej to miasto dopiero byłoby rozwalone ;) Problem w tym, że działa bez zrozumienia i ze złymi wytycznymi ale to temat na inną
@Darth_Gohan: Że też na to nie wpadłam, żeby jechać na czerwonym jak nic nie jedzie ¯\(ツ)

Wczoraj na jednych światłach na obrzeżach miasta byli przede mną rowerzyści. Było czerwone. Rowerzyści pojechali.

A serio, jest więcej skrzyżowań proszących o poprawę. Światła gdzie stoi się na czerwonym 130s, a zielone trwa 12s i robią się gigantyczne korki.

I moje ulubione - Pl. Legionów.
Lonate - @DarthGohan: Że też na to nie wpadłam, żeby jechać na czerwonym jak nic nie ...

źródło: comment_1600675841hmnktyV4Zvt0RMh3Ur0cWx.jpg

Pobierz
@Lonate: Oj jest tego trochę.
Tylko wiesz jaki jest problem? Fakt, że u nas nawet na obwodnicy sródmiejskiej nie jest ona jakoś specjalnie uprzywilejowana.
Co do Legionów. Był moment, że stali tam ciągle policjanci i klepali mandaty za dwie rzeczy:
1) To co jest na zdjeciu (nawet się pojawił piękny czerwony kolor na skrzyżowaniu, zeby nie wjeżdzać ale go nie odmalowali)
2) Omijanie na Grabiszyńskiej skrętu w prawo i wjeżdzanie przed