Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Mirki i mirabelki. Ile kosztowało wasze wesele?
Koleżanka bierze ślub za rok i gdy mi mówi o kosztach jej wesela to aż nie mogę uwierzyć. Ona nie wie czy się zmieści w 70 000zł przy weselu na ok. 100 osób. Jak to możliwe?

Brałam ślub w sierpniu ubiegłego roku i koszty rozłożyły się tak:
- Opłata "za talerzyk" 180zł, dzieci 120zł - ok. 21 000zł
- Ubrania (suknia, garnitur, buty) - 2600zł
- Zespół muzyczny - 3500zł
- Fotograf - 3000zł (przepłacone, ale zdjęcia wyszły świetnie)
- A-----l - 7500zł, bo liczyliśmy 1 L na każdą osobę (dzieci też). Dużo rozdaliśmy, ale i tak nam zostało.
- Tort - 1200zł
- Bus w jedną stronę - 300zł
- Samochodu nie wypożyczaliśmy
- Opłata dla księdza za ślub - 500zł
- Opłata dla organisty - 300zł
- Opłata dla kościelnego 300zł
- Dekoracja kościoła - 600zł
- Obrączki - 1200zł

Wychodzi 42 000zł za 130 osób, gdyby kupić mniej alkoholu to spokojnie zmieścilibyśmy się w 40 000zł.
W dodatku wliczam tu koszty ślubu, a wiem że niektórzy liczą koszt samego wesela.

Powiedzcie mi przy czym przycebuliliśmy? Za każdym razem słyszymy, że bardzo tanio udało nam się zorganizować to wesele, kiedy nie oszczędzaliśmy na niczym. Jedynie ten samochód, ale to maksymalnie dodatkowy 1000zł.
Jeszcze rozumiem noclegi, ale ta koleżanka nie planuje żadnych noclegów. Głupio mi było dopytywać skąd te koszty jej się wzięły.

#slub #wesele #rozowepaski #niebieskiepaski #zwiazki

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #5f57c1d28679b6c666e7b2fb
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: LeVentLeCri
Doceń mój czas włożony w projekt i przekaż darowiznę
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AnonimoweMirkoWyznania: u nas wyszło jakieś 60k za 120 osób, w tym dwa noclegi dla 45 osób i poprawiny na 85 os. Za salę (talerzyk + poprawiny) wyszło jakieś 28 k, noclegi ok 5 k, a-----l 3 k, ubrania i kosmetyczki, fryzjerki jakieś 5k, fotograf 3.5k, kamerzysta 3.8k, dj 2.5k, barman 2.5k, kościół i formalności 1.5k, obrączki 1.5k, kwiaciarnia 1k i tort 1k. Reszta to jakieś drobniejsze rzeczy, prezenty fla gości,
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania a gdzie dekoracje sali i ciasta na stół? Sala dawała? I za taką kwotę za talerzyk to chyba jakieś mniejsze miasto? A papeteria? Może koleżanka chciała też film? U nas wiejski stół się super sprawdził! Suknia za 1000 zł? I jeszcze garnitur? Welon/wianek to koszt minimum 100-200 złotych. Buty? Biżuteria? Fryzjer, makijaż?
  • Odpowiedz