Wpis z mikrobloga

#ck3 #paradox #ck2
Witam serdecznie, chciałbym się dowiedzieć kilku rzeczy po tych kilku dniach od premiery gry - no może to jest jeszcze za mało by poznać jakieś opinie, ale może ktoś już będzie w stanie podzielić się swoimi wrażeniami.

Bardzo interesują mnie wszystkie różnice jakie zaobserwowaliście w tej grze względem poprzedniej części.
Jedną z takich różnic zaobserwowałem w wiadomości użytkownika @wewerwe-sdfsdfsdf: która bardzo przykuła moją uwagę.

tu akurat nie ma silnych tylko pressed(dziedziczone) i unpressed(niedziedziczone), ale jeśli masz unpressed i wypowiesz wojnę o tego claima i zakończysz ją przynajmniej białym pokojem to zmieni się w pressed i będzie dziedziczny

Jest to wręcz wiadomość powiedziałbym z jednej strony świetna - bo teraz zapraszając na dwór byle jakiego pretendenta, możemy od razu wysuwać jego roszczenie? (od tak, z marszu na dzień dobry)

Z drugiej strony takie uproszczenie trochę mi się nie podoba, bo jak jesteśmy na to dajmy królem, to roszczenia do mojego tronu mają nawet jacyś siostrzeńce mojej najmłodszej siostry i oni też mogą bez problemu w każdej sytuacji upomnieć się o roszczenie? (bo niema już czegoś takiego jak słabe i silne roszczenie - a w ck2 były na podobnej zasadzie "dziedziczne lub nie dziedziczne", ale mocne roszczenie mieli najwyżej pretendenci do tronu znajdujący się w drugiej lub trzeciej pozycji do otrzymania tronu lub wszyscy synowie władcy)
Było to poniekąd regulowane przez prawa płci i tutaj też mam pytanie jak one tutaj wyglądają i czy można na przykład wprowadzić prawo "full cognatic- równo uprawnienie" czy nawet przechylić na jedną ze skrajności "full agnatic/full enatic - całkowita władza mężczyzn/kobiet coś w stylu powiedzmy Amazonek?

Największą zaletą w CK2 moim zdaniem był całkiem niezły i wysoki poziom trudności i z tego też powodu mam pytanie odnośnie ck3 czy nie zostało ono zbytnio uproszczone?
Lubię ustawić sobie najtrudniejszy możliwy poziom i wybrać jakieś małe państewko o rangi hrabiego z najgorszą możliwą sytuacją polityczną i ekonomiczną by potencjalni sąsiedzi zaorali moje państwo a ja będę sobie uprawiał partyzantkę ;D

Jak oceniacie panowie poziom trudności w grze czy jest aby taki trochę nie za słaby?

Niestety jestem też niemal pewien, że jest ta gra nieco mniej rozbudowana pod względem contentu jeśli chodzi o porównanie do CK2 - bo jest to zapewne content przygotowany pod przyszłe DLC, także jak oceniacie tutaj tę podstawkę i czy orientujecie się może co jest w zawartości tych pozostałych dlc z Royal Edition?
Przykro by było, jakby była tam jakaś fajna mechanika.

Pozdrawiam bardzo serdecznie.
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@maniek50005 lepsza oprawa wizualna. Kilka nie intuicyjnych rozwiązań w porównaniu do wcześniejszej części, jak zwykle przygotowana pod 100 dodatków. Postacie fajnie reagują na wydarzenia np po odniesieniu ran faktycznie je widać itd. Może to dziwne ale wydaje mi się że postać trzaska mniej dzieciaków. Również wydaje mi się że ai lepiej radzi sobie w wojnie, wojska starają się robić uniki jak są mniejsze, przegrupować się itd
  • Odpowiedz
@maniek50005: AI potrafi o wiele więcej niż uciekać lub lecieć na pałę i atakować. Niestety, jest nazbyt agresywne i widać to mocno u wikingów, gdzie zamiast skupiać się na sprawach w okolicy, to napadają losowo na różne odległe państwa. Oczami gracza CK2 mogę stwierdzić, że wiele rzeczy zostało uproszczonych, a inne zostały rozbudowane jak skille i stres. Na pewno jest więcej flavoru niż w czystej podstawce CK2, ale warto poczekać
  • Odpowiedz
@maniek50005: Po kilkunastu godzinach - w grze jest dużo trudniej blobować. W ck2 w pewnym momencie byłeś tak potężny, że nikt nie mógł ci podskoczyć i gra w zasadzie się kończyła, bo world conquest to była kwestia cierpliwości, a jak wasale chcieli się buntować to wystarczyło ich przekupić nieskończoną ilością kasy którą miałeś. Tutaj dużo bardziej opłaca się mieć mniejsze królestwo z dobrze rozwiniętymi prowincjami, a zbyt szybki rozwój rozsadzi
Stepanakert - @maniek50005: Po kilkunastu godzinach - w grze jest dużo trudniej blobo...

źródło: comment_1599482809cS6TzsY0zR5ONcrBTt1gqn.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@maniek50005: Jeszcze taka ciekawostka dot. roszczeń - fabricate claim to teraz zadanie biskupa, którego domyślnie mianuje papież a nie ty, więc jak dostaniesz jakiegoś nieudacznika ze słabymi umiejętnościami to trzeba się sporo naczekać żeby wykonał misję. Z drugiej strony fabrykując roszczenia przeciwko innowiercom z automatu dostajesz opcję żeby od razu mieć claim na całe księstwo a nie tylko na pojedynczą prowincję.
  • Odpowiedz
@Nerax123:
@RobieInteres:
@Stepanakert:
Witam panowie, bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi, których mi udzieliliście na temat CK3.
Rozważałem zakup tej części gry i cena 150 zł nie wydaje się nazbyt wygórowana, a nawet byłbym w stanie dać więcej - jest to moja ulubiona gra jeśli chodzi o drugą część.
Ale, w końcu niema się czym martwić Paradox na
  • Odpowiedz