Wpis z mikrobloga

ja bym tylko myszke tu zmienil miras
chyba ze jest dla ciebie wygodna i nie grasz duzo w gry to niech zostanie ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@SweterWPaski: epipremnum da sobie rade, moze nie bedzie rosl dwa metry w rok ale bedzie sobie rosl. Paprotki pewnie zmarnieja i zaczna sie sypac.
@pasczakk: pozbadz sie tego bluszczu (zaznaczony na niebiesko) bo uprawiany w domu to magnes na wszelkie robalstwa i bedziesz mial duzy problem jak to sie rozniesie.
Super to wyglada, pewnie 100x lepiej na zywo. Zazdroszcze tej zieleni i systemu nawadniajacego tez :)
  • Odpowiedz
większość tych tutaj lubi wilgoć i bez niej zacznie usychać.

@SweterWPaski: Możesz to jakoś udowodnić ? Bo nie zgadzam się z Tobą :P według moich obserwacji jest tak jak napisałem. Suche końcówki pędów lub liści mogą wynikać z innych przyczyn, jak np, zbyt gorące podłoże.. w sensie składniki odżywcze i jest przenawożona.. lub zła zasadowość gleby przez co roślina nie może jeść, lub stres temperaturowy, czyli po prostu za gorąco
  • Odpowiedz
  • 0
@pasczakk: Czyli dolewasz wody do zbiornika puszczasz pompkę i podlane :p? Czy woda idzie w górę doniczki ? Czy tylko dół jest mokry a od góry sucho ? Czym robiłeś dziury w rurze ? To fi 160?
  • Odpowiedz
Przy małej wilgotności większość tych roślin zacznie przysłychać, optymalna dla większości Twoich gatunków jest wilgotność ok. 60%, elektronika przez to nie ucierpi?

@SweterWPaski: Większość tych roślin oprócz paprotki i bluszczów nie ma tendencji do obsychania liści. Ani epipremnum ani filodendrony. Poza tym one już rosną tam chyba z rok i przy takim zagęszczeniu mają na tyle dobry mikroklimat, że nawet paprociom nic się nie dzieje. A tam oprócz zwykłego epiremnum
  • Odpowiedz
  • 1
@wuwuzela1: @ReeDeeMeeR: na fotel jest osobny plan- mam z jakiegoś niedokończonego projektu fotel skórzany z VW phaetona- uruchomiłem w nim grzanie d--y i wentylację oraz pełną elektrykę z masazerami spod akumulatora dla skutera xD. Planuje go postawić na kółkach i na nim pracować.
@dziadeq: monitor wisi nad blatem a jego wymiary to
180x55 (tylko 40 cm z 180 jest pod półka jako mini schowek xD)

@GG99
pasczakk - @wuwuzela1: @ReeDeeMeeR: na fotel jest osobny plan- mam z jakiegoś niedoko...

źródło: comment_15993064724sSqIJt85mWhFmoghwjaOV.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@pasczakk: Doświetlanie w takim miejscu na pewno będzie wskazane. Uważaj na fioletowe lampy, czytałam ostatnio, że niekorzystnie wpływają na ludzi. Co do pnącz, to może rozejrzyj się za innymi odmianami epipremnum, monstera imo za jakiś czas będzie się za mocno wybijać, bo z czasem wypuszcza coraz większe liście. Powodzenia jak Ci się robaki zakocą xd
  • Odpowiedz
  • 0
@bylembordo: sam wszystko od początku. Inspiracja był oryginalny system Pixel garden. Ale metr kwadratowy systemu bez doniczek i kwiatów to 800zl. Zrobiłem to taniej i moim zdaniem lepiej :) chociaż po drodze popełniałem błędy ale już są wszystkie wyeliminowane
  • Odpowiedz
@pasczakk: mocno mnie zainspirowałeś tym, i chce zrobić coś podobnego u siebie
męczy mnie tylko jedna rzecz
jak podlewanie "leci" od gory to nie ma znacznych roznic pomiędzy roslinami w gornym rzedzie i dolnym? w sensie czy górne nie maja za mokro gdzie do dolnych dopiero co woda doleciala?
  • Odpowiedz
  • 0
@gromwell: działa to tak:
Raz na dwa tygodnie uruchamiam podlewanie. Doniczki są przesączone wodą. I roślinom to na dwa tygodnie wystarcza... Więc nie ma różnicy :) jeśli będziesz chciał to chętnie służę radą- odzywaj się na PW i wszystko wytłumaczę i objaśnię :)
  • Odpowiedz
@pasczakk: co myślisz nad połączeniem tego systemu z akwarium (krewetki + małe rybki)
wtedy miałbym zbiornik z wodą i mógłbym zautomatyzować podlewanie - czujniki wilgotności i włączanie pompki automatycznie

tylko boje się o klarowność wody a akwarium ;/
  • Odpowiedz
  • 0
@gromwell: zautomatyzować potrafię wszystko, bo z wykształcenia jestem automatykiem. Problem jest w tym że to nie jest duże mieszkanie i pomieszczenie jest przede wszystkim sypialnia, w drugiej kolejności biurem, a dopiero na końcu przyjemnością :) jak dorobię się większej przestrzeni to się będę z Tobą kontaktować :) zaczynam Cię obserwować :) pozdro
  • Odpowiedz
@pasczakk: w sensie ja u siebie chcialem tak zrobic ;p odbieram mieszkanie dopiero za pol roku wiec troche jeszcze nad tym tematem pomysle i pewnie zadam ci kilka pytan
z automatyzacja dam sobie rade, bo też jestem automatykiem ;p przynajmniej z wyksztalcenia
  • Odpowiedz