Aktywne Wpisy

rancorn +30
"słyszałeś że pisarski napisał książkę?
Słyszałem.
A czytałeś?
Nie.
Jak wiekszosc.
*SMIECH PAWIANA*
Słyszałem.
A czytałeś?
Nie.
Jak wiekszosc.
*SMIECH PAWIANA*
źródło: 1000053392
Pobierz
Napiszcie mi coś sympatycznego.

Czy ZE (Enea) zawsze musi udostępnić złącze pod instalację 50kWp, nawet jeżeli będzie to wymagało po ich stronie inwestycji. Czy też może odmówić - określając, że np. maks. to 40kW ?
Czy żeby dostać drugi licznik (pod kolejną instalację <50kWp) - to trzeba przedstawić jakąś umowę najmu, czy można na siebie/żonę po prostu dodać kolejny PPE (?)
Zakładając, że mam moc przyłączeniową 10kW i chciałbym stawiać 50kWp - to najpierw zwiększać moc przyłącza (chyba 50zł / 1kW), czy od razu składać wniosek "w-mi" (wniosek o określenie warunków przyłączenia) - i podać parametry falowników.
Chcesz nowe przyłącze tu występujesz o warunki, wypełniasz je i po wybudowaniu przyłącza robisz PV.
To nie są złącza "pod instalacje" tylko zwykłe przyłącza o określonej mocy.
To czy będzie to możliwe i za jaką kwotę dowiesz się w warunkach przyłączenia o które tak czy inaczej musisz wystąpić. Są darmowe i niezobowiązujące
Będę musiał sprawdzić w ustawie OZE, bo wydaje mi się, że jest tam zapis, że w przypadku mikroinstalacji (<50kWp) to ZE pokrywa koszty ew. rozbudowy przyłącza. Czyli wtedy lepiej byłoby zgłosić instalację w trybie uzgodnień.
Z drugiej strony ktoś już mi polecał tak jak napisałeś - najpierw podnieść moc, bo podobno w "trybie uzgodnień" to trwa dużo dłużej.
A orientujesz się może