Wpis z mikrobloga

W temacie #fotowoltaika mam pytanie do "oblatanych" Mirków ( @kalmaris, @areczek2121 ).

Czy ZE (Enea) zawsze musi udostępnić złącze pod instalację 50kWp, nawet jeżeli będzie to wymagało po ich stronie inwestycji. Czy też może odmówić - określając, że np. maks. to 40kW ?

Czy żeby dostać drugi licznik (pod kolejną instalację <50kWp) - to trzeba przedstawić jakąś umowę najmu, czy można na siebie/żonę po prostu dodać kolejny PPE (?)

Zakładając, że mam moc przyłączeniową 10kW i chciałbym stawiać 50kWp - to najpierw zwiększać moc przyłącza (chyba 50zł / 1kW), czy od razu składać wniosek "w-mi" (wniosek o określenie warunków przyłączenia) - i podać parametry falowników.
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Zahary_pl: najpierw zwiększasz moc przyłącza i płacisz a potem do możesz maksymalnie tyle kWp założyć. Kiedyś indywidualnie się płaciło za przyłącze i mogło wyjść dużo kasy, teraz jest ryczałt za każdy kW mocy
  • Odpowiedz
@Zahary_pl no to przyłącze masz niezależnie od fotowoltaiki, zwiekszasz moc do 40/50kW i robisz PV które zgłaszasz.

Chcesz nowe przyłącze tu występujesz o warunki, wypełniasz je i po wybudowaniu przyłącza robisz PV.

To nie są złącza "pod instalacje" tylko zwykłe przyłącza o określonej mocy.

To czy będzie to możliwe i za jaką kwotę dowiesz się w warunkach przyłączenia o które tak czy inaczej musisz wystąpić. Są darmowe i niezobowiązujące
  • Odpowiedz
@kalmaris: wielkie dzięki za pomoc i treściwą odpowiedź.
Będę musiał sprawdzić w ustawie OZE, bo wydaje mi się, że jest tam zapis, że w przypadku mikroinstalacji (<50kWp) to ZE pokrywa koszty ew. rozbudowy przyłącza. Czyli wtedy lepiej byłoby zgłosić instalację w trybie uzgodnień.

Z drugiej strony ktoś już mi polecał tak jak napisałeś - najpierw podnieść moc, bo podobno w "trybie uzgodnień" to trwa dużo dłużej.

A orientujesz się może
  • Odpowiedz