Mirki, pytanko. Chcę zrobić blat jak na tym projekcie i zastanawiam się, czy powinienem izolować jakoś blat od pralki dodatkowo? Pralka będzie nowa, nie powinna się zanadto trząść. I pytanie dodatkowe - jak ten blat umocować? Do szafki to jasne, ale czy jakieś dodatkowe mocowania? Czy sylikon do ściany plus izolujący przy ścianie wystarczy? #remontujzwykopem #pytaniedoeksperta
Od razu Ci powiem ze jeśli nie masz 205cm wzrostu to umywalka będzie zbyt wysoko. Ja mam blat nad pralka ale umywalkę wpuszczoną i jest i tak wysoko. Zanim cos już kupisz/zaprojektujesz to Przymierz się gdzieś do takiego Układu
@stanley88 No tutaj docelowo też będzie umywalka wpuszczana, na projekcie myśleliśmy o nablatowej. Hmm, ja jak liczyłem, to wychodziło mi, że będzie w porządku. Pomierzę jeszcze raz, dzięki za uwagę! A jak masz blat zamocowany? Masz do ściany i do szafki, czy jak?
Ja mam blat nad pralka ale umywalkę wpuszczoną i jest i tak wysoko
@stanley88: @Trollunio: U mnie dokładnie tak samo. Propo mocowań to blat u mnie leży luźno i nic się nie trzęsie. Tylko umywalkę daj na sylikon, bo szybko woda włazi.
@Trollunio: Ja mam blat z marmuru wpuszczony w ściany. A poza tym wytłumacz różowej ze nablatowa umywalka tylko wyglada ale jest fatalna w użytkowaniu. Woda leci wszędzie dookoła. Ciężko jest czyścić ten blat szczególnie z tylu. Ile osób znam tyle narzekało po zamontowaniu takiej w łazience. Sam włączyłem z różowa i koniec końców stanęło na moim.
@stanley88 Akurat u nas to ja bardziej byłem za nadstawną ;-) @deryt Kurde, trochę mnie wystraszyliście! Ale w sumie dramatu nie ma, szafka może mieć umywalkę wpuszczoną...
@Trollunio: od razu ostrzegam, że jest duże ryzyko tego, że blat się będzie trochę wykrzywiał. Impregnowalismy lakierem "jachtowym" a po pół roku przy umywalce już się wykrzywil, milimetr-dwa o w stronę litery C. U siebie zrobiliśmy schodek żeby umywalka była niżej - jej góra jest na równo z blatem na pralce - minus taki, że w tym zakamarku ciężko się czyści i czasem trochę wody się tam wyleje. Ogólnie musieliśmy
@Ayra_: zdjęcie naszej realizacji, ogólnie ok, ale są drobne problemy, najwięcej z drewnem. Mocowanie nad pralka na kątownikach, nad szafką silikon - może dlatego się wygięlo. Po bokach (na łączeniu ze ścianą) też jest silikon.
@Ayra_ Dzięki za info! A co to za blat? My też idziemy w tę samą szafkę! I z ciekawości, na jakiej wysokości jest góra umywalki? Około 88cm? Mój różowy jest raczej niewielkiego wzrostu, więc też musimy na ten aspekt uważać :-)
@Trollunio: blat dąb rustykalny z leroya, nad pralką 88, nad umywalką 72,5, góra umywalki na 88. Pytanie jak zamocować blat nad szafką albo jak go zabezpieczyć żeby się nie wykrzywil. Ciężko go zamocować do szafki, chyba, że ja na zły blat trafiłem.
#remontujzwykopem #pytaniedoeksperta
źródło: comment_1598089743jYBmGNfTYS3VYcYc9RVCY0.jpg
PobierzA jak masz blat zamocowany? Masz do ściany i do szafki, czy jak?
@stanley88: @Trollunio:
U mnie dokładnie tak samo.
Propo mocowań to blat u mnie leży luźno i nic się nie trzęsie. Tylko umywalkę daj na sylikon, bo szybko woda włazi.
@deryt Kurde, trochę mnie wystraszyliście! Ale w sumie dramatu nie ma, szafka może mieć umywalkę wpuszczoną...
źródło: comment_1598120247mAxJ95FsWhfMjKZUNBeioC.jpg
Pobierz