Mirki elektrycy, potrzebuję porady. Mam obiekt który podłączony jest do sieci wiejskiej. Na ten obiekt mam 3 liczniki, zabezpieczenia 3xC25, 3xC40 i 3xC63. Mam też BMy, 3x50A i 3x 63A (nie pamiętam jak to jest podzielone - tak wiem, że mam więcej w wyłącznikach typu S niż w BMach). To wszystko wpięte mam do linii napowietrznej kablem YAKY 4x35. Problem pojawił się taki, że w trafo jest BM tylko 120A i jak kiedyś czasem wywaliła BMa w obiekcie, teraz wali BMa w trafostacji (powód, pompy ciepła u sąsiadów, zwiększony pobór z linii). Jak mam to teraz mądrze rozwiązać, co za pismo napisać, a może nie robić nic i sami zareagują, skoro wali w trafostacji bo jest za duży odbiór? Normalnie musiałbym mieć osobny odczep do obiektu i nie było by problemu jednak tak nie jest. Uprzedzając pytania, moc umowną mam taką legalnie ustaloną i wykupioną u operatora sieci TAURON. #tauron #elektryka #trafo
@cyqor: moc umowna nic tu nie ma do rzeczy. Myślisz raczej o mocy przyłączeniowej. Ta pierwsza to tylko twoja deklaracja co do miesięcznego zużycia P, a to drugie to "przepustowość" złącza.
@aligejtor wywalać tak na serio to dopiero będzie, jak zaczną się wesela na pełnych obrotach. Teraz była pierwsza sobota kiedy były dwa równocześnie i jest cyrk. Najlepsze jest to, że w obiekcie jest montowana pompa ciepła. Jaja to dopiero będą. Myślę czy można to jakość przyspieszyć. Dołożenie drugiej nitki na linie to jest jakiś koszt który musi ponieść dostawca...
@cyqor: Czekaj czekaj. Jak to tam jest podzielone 3 liczniki zabezpieczone nadprądowymi C. A te BM to co zabezpieczają? YAKY 3x35 ma obciążalność 130 A więc tu już na styk będzie. Daleko do trafo jest? Bo może się uda wynegocjować przeciągnięcie dedykowanego kabla. Nie wiem jaki przejęli współczynnik jednoczesności ale BM 120A to powinien być tylko dla Twojego budynku.
@michallus restauracja robi wesela non stop to mają na rozliczenie za energię ;) To ze 4x35 jest na styk to ja wiem i tłumacze właścicielowi już długi czas. Jak występowałem o warunki na zwiększenie mocy to narysowałam szkic sytuacyjny więc wiedzą jakie kable są i gdzie. Wydali warunki bez wymiany kabla na większy. To zwiększyłem zabezpieczenia. Otóż to, 120A to powinny być BMy na sam ten budynek ale tak nie jest.
@cyqor: Linia napowietrzna jest zabezpieczona wkładką 120A bo taka jest dobrana do przekroju linii i nic nie poradzisz. Dali by większą i potem upalona linka i oby nie PEN jak sieć TN bo katastrofa Trzeba męczyć o kabel od trafo do restauracji. Ile tam metrów jest? I co tam żre tyle prądu. Cała kuchnia na prądzie? No i spalić wkładkę gG 100A to już trzeba 300A przez 200s
@michallus: No a co w restauracji nie jest na prąd? Piec konwekcyjny 15kW, zmywarka 10kW, ekspresy do kawy, frytkownice, klimy, chłodnie, młynki, czajniki, podgrzewacze. Prawie że kuchenka jest gazowa na 8 palników. Ledów masa, zespół, rekuperacja. To wszystko jest na prąd, żre tego w ciul. U sobotę jedna kucharka co 10 minut kursowała włączać jeden z ESów bo bił. Teraz montują pompę ciepła to dojdzie następne zużycie. To małe piwko
@cyqor: W jakim rejonie pracujesz? No to albo nowy kabel od trafo albo jak właściciel ma dużo kasy i załatwi to kabel 15 kV pod restaurację i własne małe trafko 100 kVA tylko wtedy IPZ będzie tak mała, że aparaty o wytrzymałości zwarciowej 6 kA mogą być za słabe.
@michallus: Przy takich mocach to nie ma sensu stawiać własnej stacji, przyłącza z sieci nN robią (przynajmniej PGE) dla mocy do około 250kW (wkładki 400A), dopiero przy wyższych mocach wydają warunki na SN. Tutaj po prostu trzeba przebudować sieć (większy przekrój, większe wkładki, być może większe trafo) lub wybudować nowy obwód dla konkretnego odbiorcy, aczkolwiek tego raczej nie zrobią od ręki bo najpierw musi być wola, potem opracowana dokumentacja projektowa,
@cyqor wywali Ci BM w St dwa razy jednego dnia i sami wpadną na pomysł żeby dać większego ;) pytanie tylko wtedy czy trafo podoła :) tylko pamiętaj minimum 2 reklamacje jednego dnia
@100mph: Nie tyle trafo co sieć napowietrzna nie wydoli i będą takie spadki napięcia, że połowa sprzętu i tak nie będzie działać albo się restartować. Szczególnie elektronika. Z tauronem jest ten problem, że rozdają moc bez ograniczeń a potem jednak ludzie zaczynają ją wykorzystywać i nagle zonk. @michcio: Własna stacja do bardzo duża inwestycja. Ale własny kabel od trafa do lokalu to też wojna papierkowa i potem wykonanie.
@michallus rozbawiles mnie, skąd wiesz jak wygląda linia napowietrzna że już masz diagnozę xD bez schematu sieci to możesz sobie co najwyżej dywagować ;) nie, zabezpieczenie obwodu wcale nie wynika z przekroju linii, przekrój linii jedynie ogranicza maksymalne zabezpieczenie na obwodzie a to dwie różne sprawy
@100mph: Dla danego transformatora, ilości odpływów oraz ich parametrów oraz współczynnika jednoczesności powinno się dobierać dla nich zabezpieczenia umożliwiające ciągłą eksploatację przy zachowaniu parametrów. Jeśli ten odpływ zabezpieczony jest wkładką 120A to po coś jest to jest podyktowane. Albo Imax trafo z połączenia z resztą odpływów albo parametrem linii napowietrznej.
@michallus o, i w końcu gadasz jak należy :) dla yakxs 4x35 obciążalność w ziemi to 135a wg katalogu telefoniki, współczynnik jednoczesności dla 3 odbiorów to standardowo 0,7 :) tyle z głowy, linia napowietrzna na pewno nie jest zrobiona mniejszymi linkami niż AL25 a na 90% nie mniej niż AL35, nie pamiętam obciążalności ale na bank większa niż kabla 35 ;) 120A w ST jest prawdopodobnie założone x lat temu i
No to albo nowy kabel od trafo albo jak właściciel ma dużo kasy i załatwi to kabel 15 kV pod restaurację i własne małe trafko 100 kVA tylko wtedy IPZ będzie tak mała, że aparaty o wytrzymałości zwarciowej 6 kA mogą być za słabe.
Tutaj po prostu trzeba przebudować sieć (większy przekrój, większe wkładki, być może większe trafo) lub wybudować nowy obwód dla konkretnego odbiorcy, aczkolwiek tego raczej nie zrobią od ręki bo najpierw musi być wola, potem opracowana dokumentacja projektowa,
@michcio: Własna stacja do bardzo duża inwestycja. Ale własny kabel od trafa do lokalu to też wojna papierkowa i potem wykonanie.