Wpis z mikrobloga

Mirki czy coś można zaradzić na dość przykrą dla mnie sytuację, a mianowicie sąsiad tydzień temu zamontował sobie panele fotowoltaiczne na dachu swojego garażu i od tej pory promienie słoneczne odbijane od paneli palą i niszczą mój trawnik ;/ (foto poniżej).
Trawnik który do niedawna był cały zielony teraz jest w brązowych plamach popalonej trawy (jeszcze ciepłej miejscami).
To tylko kawałek trawnika ale całe 5arów jest w takich plamach.

Sytuacja trochę patowa no bo co można zrobić? Czy to nie jest tak że te panele powinny "chłonąć" światło a nie je tak odbijać?
#prawo #ogrodnictwo #fotowoltaika #trawnik #ogrod
klinQQ - Mirki czy coś można zaradzić na dość przykrą dla mnie sytuację, a mianowicie...

źródło: comment_1596469478Dqnb2jEpgKqQvj5BK0MYpT.jpg

Pobierz
  • 176
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@klinQQ: przez ostatnie dni zrobiło się troszkę ciepłej i nie ma opadów deszczu. Problem wysuszonej trawy spotkasz na każdym takim nieosłoniętym trawniku.
  • Odpowiedz
@klinQQ: Przeciez to normalka,ze sa takie miejsca,gdzie trawa rosnie gorzej,zbyt „kwasza” ja iglaki etc. Mam miejsca na swoim trawniku,gdzie nawet wymiana ziemi i posianie nowego niewiele daje bo te miejsca poprostu najbardziej sa podatne na prazenie w ciagu dnia.
  • Odpowiedz
@Nolej: po cieniach widać mniej więcej gdzie jest słońce, panele są ustawione na południe lub południowy zachód, a żeby mieć taki kąt odbicia to słońce musiałoby padać z zenitu ale lekko od północnej strony lub północno-wschodniej. To chyba nie jest możliwe co? Jak słońce wschodzi to jest nisko nad horyzontem. A jak jest w zenicie to pada lekko od lewej, więc odbicie nie poszłoby w tę stronę.
  • Odpowiedz
@klinQQ: jesteś prwien, że larwy Ci nie zjadają korzeni trawy? Kiedyś coś takiego miałam i placki, a później trwe trzeba było zwijać jak dywan i sadzić nową :/
Oderwij kawałek i zobacz co się dzieje pod spodem.
  • Odpowiedz
@chosenon3 jak najbardziej ma prawo odbić się na trawnik. Zresztą widać po samym zdjęciu, że w tym momencie odbija się praktycznie w obiektyw. To, że panele są skierowane do góry nie ma nic do rzeczy. U nas słońce nie świeci pod kątem 90 stopni. Jeżeli dach sąsiada jest skierowany powiedzmy pod kątem 45 stopni, to na zwrotniku raka 23 czerwca w południe odbijałyby słońce w poziomie. Ale jesteśmy na północ od
CanIhelp_you - @chosenon3 jak najbardziej ma prawo odbić się na trawnik. Zresztą wida...

źródło: comment_1596486941LtuH4h5EISV90bKSaJXf4h.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz