Wpis z mikrobloga

Murki z #katowice #slask - poleci ktoś jakiś dobry serwis znający się na przerzutkach w piastach w #rower ?
Niby to tylko nexus 7biegowy, ale oddałem do rzekomo dobrego 2-koła w DG żeby podregulować a oni nie dość że najpierw trochę w pręta polecieli z określeniem terminu, to okazuje się że czuć takie jakby wibracje na kilku biegach - twierdzą że ten typ tak ma, podczas gdy żona twierdzi że po kupnie ani przed oddaniem na regulację tak nie było.

Na dodatek typ pozmieniał mi wysokość siodła i kierownicy tak jakby sobie pojeździć więcej chciał.
Rower to holenderska Cortina z przebiegiem nawet nie 200km (nie podjechałem na serwis zerowy przed opuszczeniem NL i się na mnie to mści)
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@sherkhaan: wyreguluj sam, chyba, że ją otwierali. Znajdziesz instrukcję na stronie shimano, proste jak d--a, jeżeli chodzi o sam naciąg linki ;) Za rozebranie piasty jeżeli jest potrzebne zapłacisz jak za zboże.
  • Odpowiedz
@geuze: staaary, jakby to był rower mój a nie żony to bym się dawno doktoryzował z tematu - w tym wypadku jednak za duże ryzyko ;)
no i zakładam, że skoro to takie proste, a po serwisie jest nieco lepiej ale dalej nie idealnie, to jednak może być coś gorszego na rzeczy, stąd tym bardziej nie chcę ruszać
  • Odpowiedz
Bierzesz śrubokręt i kręcisz śrubki przesuwając lekko element, który jest wokół łańcucha.

@Curus_Bachleda: ale mowa o biegach w piaście XD

@sherkhaan: jedyne co się robi z taką piastą to wymiana oleju (ale do tego się nie rozbiera całej piasty, tylko wyciąga ją z obudowy) i regulacja linki. Regulację linki robi się jak w zwykłej przerzutce, a w Nexusach nawet łatwiej bo masz indykator. Musisz ustawić na neutralny bieg
geuze - > Bierzesz śrubokręt i kręcisz śrubki przesuwając lekko element, który jest w...

źródło: comment_1595743514Zs2LbIi2sCL6x7YWgSfosj.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@sherkhaan: Regulacja 7-mio biegowego Nexusa jest prosta i sam ją wykonasz nawet bez narzędzi. To co się ustawia to długość linki poza manetką sterującą. Ustaw 4-ty bieg na manetce i zobacz na znaki przy piaście - powinny być idealnie w jednej lini, jeżeli nie są to kręcisz baryłką regulacyjną linki przy manetce w jedną albo w dugą stronę. Znaki mogą mieć różne kolory, czerwone, żółte lub białe. Są wersje gdzie
ultraoptymista - @sherkhaan: Regulacja 7-mio biegowego Nexusa jest prosta i sam ją wy...
  • Odpowiedz