Wpis z mikrobloga

via Android
  • 0
@myszka_szara powiesz coś więcej? nie bardzo wiem jak to dokładnie działa, z jakiegoś materiału wykonane i gdzie znaleźć końcówkę, a przede wszystkim co musi spełniać aby była na 5,8G?
  • Odpowiedz
@myszka_szara: @gooway: i oczywiście, jak komuś bardzo zależy (np na masie albo aerodynamice) to taką kopułkę - plastikowego grzybka się wyrzuca, bo ona jest tylko osłoną mechaniczną, by nie pognieść kształtu tych wygibasów z drucika. A w środku jest właśnie taka antenka.
Istotne jest jedynie, by stosować w systemie anteny tak samo skrętne (po stronie nadawczej i odbiorczej) - przeważnie oznaczane kolorami (niebieski/czarny, i czerwony), bo te anteny
hrumque - @myszka_szara: @gooway: i oczywiście, jak komuś bardzo zależy (np na masie ...

źródło: comment_1594941068CUxdhPAGOvJrCK9v9ZEQfS.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@gooway: aa to chdzi ci o końcówkę złącza - ipx to będzie chyba, od actuny bez problemu z taką dostaniesz. I większość tamtych anten będzie lepsza niż te wygibasy z drutu skręcanego....
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@hrumque rozumiem że antena nadawcza powinna by się przy dronie a odbiorcza przy aparaturze? mój dron to nic profesjonalnego a chińska zabawka za 500zł oryginalnie są dwie niewidoczne antenty, które niektórzy przerabiają wypinając je i wpinając te o których piszę(większy dystans i stabilniejszy obraz)i, sygnał jest wysyłany bezpośrednio do telefonu, który się łączy poprzez wifi z kamerą i wyświetla obraz fpv, więc generalnie chyba ciężko tutaj zamontować antenę odbiorczą, jeśli odbiornik
  • Odpowiedz
@gooway: chwila chwila, bo coś mi tu śmierdzi. Czy ten twój dron daje sygnał video analogowy 5.8GHz (i wymaga specjalnego odbiornika, do komórki podłączanego, czy innego? Czy łączy się po WIFI z telefonem?, a jak po wifi to czy po 2.4GHz czy po 5.8GHz?
Bo jeśli to jest wifi 2.4 to te wszystkie anteny się nie nadają, to jest bzdura a taki tunning nic mądrego nie pomoże na zasięg.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@hrumque tak, dron daje sygnał 5,8 GHz i wymóg jest taki aby telefon odbierał wifi 5,8 GHz, mój akurat odbiera, dlatego chcę to zrobić
  • Odpowiedz
@gooway: ale wiesz, że "zysk" tych anten polega na ich kierunkowości? I aby był zysk, to w innym kierunku musi być strata? I w efekcie - jeśli z telefonem nie będziesz "w strefie zysku" (która zależy od tego, jak w jaką stronę antenkę zamontujesz, i jak się dron ustawi względem ciebie) to będzie tylko znacznie gorzej niż lepiej?
A kierunkowość takiej antenki jest dość skomplikowana, i na pewno montowane tak
  • Odpowiedz
@gooway: już nie mówiąc, że używanie polaryzacji kołowej tylko po jednej stronie, w przypadku transmisji wifi, jest conajmniej dyskusyjne w kwestii stabilnego połączenia...
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@hrumque dobrze ze mówisz bo ja się na tym nie znam, obejrzałem tylko kilka filmików, podsyłam jeden, gdybyś miał chwilę to zerknij bo na nim chciałem się wzorować. Proszę po obejrzeniu o Twoją opinie, bo widzę że mam do czynienia z ekspertem. z góry dzięki

https://youtu.be/fTfJMWv1udY
  • Odpowiedz