Wpis z mikrobloga

@arte008: IANA czy tam RIPe przydziela Ci /48 więc jak np. ISP dostanie adres /48 to reszte adresu może sobie zagospodarować jak mu się podoba. Np. firma która będzie brała adresy od ISP może dostać adres z maską /96 bo czemu nie.
  • Odpowiedz
@jakala: mysle ze w IPv4 ogarniam mam maskę, ktora jest w stanie okreslic mi adres mojej sieci, w tym rowniez adres hosta. Tylko w IPv6 mamy prefix sieci (prefix globalny + prefix subnet id) i identyfikator hosta. Zakladam ze z tego co piszecie to dziala tak samo. czyli majac maskę mogę decydować o ilosci hostow w mojej sieci.
  • Odpowiedz
@d1sconn3cted: ostanie pytanie, wybacz ale, zgłupiałem, po co mi maska sieci - żeby ustalić czy host z ktorym chce sie skomunikowac znajduje sie w tej samej podsieci co ja. Mam moj adres IP, mam maske, sprawadzam IP, widzę, że nie to wysylaem pakiet na GW, tak?
  • Odpowiedz
  • 0
@d1sconn3cted: To po co mi ARP i adres Mac, przecież to on jest wykorzystywany do komunikacji miedyz hostami w jednej sieci? Czy po prostu ja wiedząc ze nie jest w mojej poświęci od razu komunikuje się z gw? Przecież jak nie jest w mojej podsieci to i rak wyślę broadcast w prośba o identyfikacje danego IP na Mac, jak brak odpowiedzi to dam Mac routera.
  • Odpowiedz
To po co mi ARP

@arte008: tego też w google nie znalazłeś? (ʘʘ)
Jak chcesz wejść na strone vikop.ru (przyjmujac że masz adres IP w cashu) to wysyłasz pakiet na np. 144.133.122.111 i wtedy host widzi że no nie ma #!$%@? ten adres jest w innej sieci, no to trzeba wysłać do bramy czyli np. 192.168.1.1 tylko by wysłać do bramy potrzeba przecież MACa więc wysyłasz ARPa
  • Odpowiedz
@arte008: Komunikacja w jednej sieci LAN odbywa się za pomoca MAC adresów. W sieci LAN masz switcha który steruje komunikacją na podstawie adresu MAC. IP w sieci LAN nie ma znaczenia w komunikacji gdyż switche to urządzenia warstwy 2 i nie obsługują warstwy sieciowej gdzie jest adresacja IP. Mówimy oczywiście o urządzeniach l2 bo są i l3. Wkażdy razie jak to wygląda w praktyce?

Mamy Hosta A --- switch --- hosta
  • Odpowiedz