Wpis z mikrobloga

W weekend robiłem zdjęcia do relacji mojej uprawy #chilizgobim i zauważyłem, że w folii, gdzie mam ziemię ściółkowaną słomą mam mnóstwo zwierzaków :) Część z nich to #dzicyzapylacze część #pajaki - kilka fotek ich :) Może ktoś rozpozna, bo ja się na nich za bardzo nie znam :)

Na pierwszym zdjęciu biedroneczka :)

#rosliny #ogrod #ogrodnictwo #zwierzeta #pszczoly
gobi12 - W weekend robiłem zdjęcia do relacji mojej uprawy #chilizgobim i zauważyłem,...

źródło: comment_1594143025XgEl0IACJgoGVMZELM1cCG.jpg

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gobi12: na 3 zdjęciu wygląda mi to na wyjście biedronki azjatyckiej z poczwarki, na 5 jakaś trzmielówka ( muchówka, a konkretniej bzyg upodobniający się do trzmiela), na 6 wygląda mi to na ogrodnicę niszczylistkę, na 7 biedronka azjatycka i jakiś bzyg ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@gobi12: chyba jednak coś tam jedzą mszyc ale mogą i ugryźć ludzi i wywołać reakcje alergiczne

Biedronki azjatyckie (zarówno ich larwy jak i osobniki dorosłe) są bardzo żarłoczne. W okresie około 10-dniowego rozwoju larwa zjada od 90 do 370 mszyc. Owad dorosły zjada od 15 do 65 mszyc dziennie. Gdy brakuje pokarmu zjadają inne owady, także jaja i larwy innych biedronek (także siedmiokropki i dwukropki)
  • Odpowiedz
chyba jednak coś tam jedzą mszyc ale mogą i ugryźć ludzi i wywołać reakcje alergiczne

@adekad: Ręke Ci odgryzą ( ͡° ͜ʖ ͡°) Są bardziej agresywne niż nasze - wpieprzają jeszcze więcej mszyc ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nie trzeba być rasistą, azjatyckie też spoko ( ͡° ͜ʖ ͡°) Chyba że sie pojawią czarne, to sie zaczne zastanawiać
  • Odpowiedz
@gobi12: 5 zdjęcie ogrodnica niszczylistka, nazwa mówi sama za siebie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Uważaj bo potrafi sie szybko rozmnożyć i sprowadzić armagedon liści, szczególnie na czereśniach.
  • Odpowiedz