Aktywne Wpisy
Tja88 +21
Wczoraj stwierdziłem, że żyjemy w świecie brudasów. Mam miejsce w parkingu podziemnym bloku, który dawniej co jakiś czas był czyszczony maszynowo. Od jakiegoś czasu nie jest i po zimie miejsca parkingowe są brudne, zapiaszczone. W samochodzie mam welury, więc postanowiłem, że ogarnę sobie swoje miejsce we własnym zakresie. Z pracy pożyczyłem bardzo fajną, gęstą i miękką miotłę, którą najpierw pozamiatałem piach i pył. Następnie przejechałem całość odkurzaczem, a na koniec zmyłem miejsce
Wapnovit turbo i tytanit. Na stronie intermag jest informacja ze można jednak wiem że tytanit lubi wodę lekko zakwaszona.
Czy to nie będzie błąd.
Moje ogórki zostały dość mocno poturbowane przez burze i muszę wzmocnić tytanitem jednak obecną faza wzkazuje na zwiększone zapotrzebowanie na wapń.
Na zdjęciu moje pomidory i papryki. Najwyższe papryki mają ok metra
#ogrodnictwo #rolnictwo #warzywa #sadownictwo
@lukaschels: Nie przesadzasz aby? xD Takie zastanawianie sie to już troche jak złote kable audiofilskie. Mieszaj, wchłonie sie. Nie zastanawiał bym sie za bardzo jaką wode lubi tytanit
@gobi12: Po co?
@Niewiemja: Całość dyskusji skomentuję.( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Niewiemja: Nic na to nie poradzisz. Lepiej zebrać mniej, ale nie szpikować czym się da.
Ani to smaku, ani zapachu, tylko może ładniej wyglądać.
Dbam o to, aby mieć zdrowy naturalnie wykarmiony zbiór.
@powsinogaszszlaja: A to głupoty gadasz chyba, od czego? Od nawożenia? Szklarniowe marketowe nie mają smaku ani zapachu przez brak promieniowania uv bo całe życie pod lampami siedzą, nie przez składniki mineralne ( ͡° ͜ʖ ͡°)
U mnie grzybówki idą z siarczanem magnezu, jeśli początek wzrostu to dodaje basfoliar.
@powsinogaszszlaja: pomidory nie akumulują nawozów w sobie. Smak i zapach w dużej mierze zależy od fosforu a później dużej ilości potasu.
W papryce należy 2-3 tygodnie przed zbiorem przerwać nawożenie. A w ogórkach zaraz
@Niewiemja: Od przenawożenia.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
@lukaschels: Dobry smak znam od dzieciństwa. Wiem jak smakują naturalnie wyrośnięte warzywa, owoce.
@powsinogaszszlaja: Nie ma takiej możliwości, miesiąc przed zbiorami trzeba przestać, wszystko sie wypłucze
@powsinogaszszlaja: A skąd wiesz że moje tak nie smakują? ( ͡° ͜ʖ ͡°) W sumie w tym sezonie nie będą bo z pomidorów prawie same betaluxy, one nigdy dobrze nie smakują xD Ale na ten sezon idealne
@Niewiemja: Czy wiesz dlaczego obornik dawało się w jesieni przed orką?
Kilka razy sprawdziłem to. I osoby które głosiły że znają smak naturalnych pomidorów bez nawozu owoców w ślepym teście wybierały jednak te bardziej nawożone. Więc tu mogę się spierać.
Po drugie czy się różni gnojowka z pokrzywy lub skórki bananów od mojego nawożenia? Ja robie to precyzyjnie ale cel pozostaje ten sam aby mieć jak najsmaczniejsze pomidory.
@lukaschels: Jest tańsza ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ja gnojówek w sumie używam dodatkowo do nawozów, ale w sumie o tym o czym Ty piszesz to słysze pierwszy raz :D Nigdy nie używałem wapnovitu, basfoliar czy siarczanu magnezu :D
Ogólnie ja to zastosowałem bo pozwoliłem różowej zrobić rozsadę od nasionka i tak słabych roślin przy sadzeniu dawno nie widziałem. Dlatego poczytałem i rozpocząłem procedurę ratowania. I tak poszło. Metody ekologiczne jak np drożdże też stosuje
A z tym pytaniem o nawozenie jesienia raczej chodzi o to, zeby azot amonowy, ktory tam masz nie ulotnil sie w postaci amoniaku. A i organiczny fosfor tez jest slabo mobilny wiec musi trafic do strefy korzeniowej,