Wpis z mikrobloga

Zakładam oświetlenie w łazience, jednak pojawił się problem. Będą dwa źródła światła, w suficie i nad lustrem, również wychodzący z góry z sufitu podwieszanego. W obecnej chwili mam tylko pojedynczy włącznik przy drzwiach od łazienki z którego idzie jedna żyła wychodząca na suficie.
Jednak chciałbym móc zapalać obydwa światła oddzielnie (czyli włącznik podwójny koło drzwi), a dodatkowo móc to samo zrobić drugim włącznikiem podwójnym założonym zamiast jednego gniazdka koło lustra.
Zakupiłem do tego 2x #sonoff mini diy i teraz główkuje jak to zrobić (łatwiej pewnie by było dokupić dodatkowe urządzenie, ale sonoff mini, poza złączem na jeden włącznik, ma na płytce wyprowadzone wolne gpio).
I teraz czym to razem spiąć? Stawiam właśnie #homeassistant na malince, bo mam zamiar dodać więcej bajerów w mieszkaniu. Da radę w HA to tak ustawić? I co wgrać na sonoffy? #tasmota, #supla, czy zostawić oryginalny firmware diy?
Na "schemacie" pokazane jak to teraz wygląda.
Przepraszam za chaotyczny wpis ( ͡° ͜ʖ ͡°)
banger - Zakładam oświetlenie w łazience, jednak pojawił się problem. Będą dwa źródła...

źródło: comment_1592466139dAPAiaTEHHjrEUJRhmAUug.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@banger: 40 lat temu takie problemy rozwiązywało się łącznikiem schodowym, rozwiązanie tak trwałe że wymienisz go dopiero przy wymianie instalacji. A dzisiaj jakieś elektroniki na kiju żeby ogarnąć podstawowe zagadnienia.
  • Odpowiedz
@chrzanu180: włącznik1 będzie przy lustrze, wole coś chowanego do puszki, żebym miał wszystkie włączniki takie same. I też nie może być jako jedyny, bo włącznik2 musi działać przed wejściem do łazienki. Mogłem inaczej ponumerować, ale już nie będę zmieniał.
  • Odpowiedz
  • 0
@banger spokojnie zrobisz to na jednym mini, ja tak zrobiłem , musisz mieć włączniki schodowe, schematu nie pamiętam, znalazłem na YouTube
  • Odpowiedz
@ste3: na jednym na pewno nie. Przewodów dodatkowych nie mogę dodać, jedynie przy samych żarówkach w podwieszanym suficie.
Ogólnie też bardziej mi chodzi jak to ogarnąć "programowo".
  • Odpowiedz
Ja miałem chyba podobnie, do tego jeszcze musiałem wentylator dodać. Ogarnąłem to przyklejanym włącznikiem Aqara po zigbee który włącza sonoff Dual. Całość spięta w HA. Na sonoff wgrany esphome.
  • Odpowiedz