Wpis z mikrobloga

@Jabco: Nie, zmywaj to na wacik bo ususzą rośline, żadne preparaty na to nie działają skutecznie dopiero chemia która poturbuje rośline zadziała a to nie ma sensu, lepiej jest im znaleźć inny krzak na który pójdą ... polecam pelargonie sąsiadki u mnie zadxiałało :>
@Jabco: Jak wszystko zjedzą to da sobie spokój. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jedź do marketu budowlanego i na dziale ogrodniczym kup coś na opryski. Tylko nie wiem jak ty odmierzysz tego tak małą dawkę na jedną papryczkę... Na litr roztworu do oprysku ja odmierzam 0.4 ml preparatu z buteleczki. Powodzenia...
@Jabco: Raczej nie pomoże ale spróbuj chociaż pewnie i tak się pojawią na pozostałych liściach i roślinach. Strasznie dużo mszycy w tym roku. Ja pryskam na działce wszystkie krzewy (porzeczka, agrest, róże) oraz śliwkę średnio co 2 tygodnie. Jak tylko pojawią się młode listki to zaraz jest na nich mszyca.

Używam preparatu Confidor. Może być problem z kupieniem go w markecie bo jest szkodliwy dla pszczół.
Opylamy zawsze wieczorem przy
@Jossarian: @chilon: ja mam tylko 3 roslinki w domu, bo chcialem miec papryczki(to jest habanero) i nie chce ich pryskac, bo jak cos wyrosnie to chcialem z tego zrobic sos ( ͡° ʖ̯ ͡°). A tak przy okazji to od 1miecha roslinki w ogole nie rosna:( czy moze to byc wina za malych doniczek czy robie cos zle? zasadzilem pod koniec lutego.
@Jabco: Tak doniczki masz troche małe, one mają chyba 12cm srednicy. Poszukaj co mszyca lubi bardziej i postaw obok. Możliwe że samo wystawienie na zewnątrz pomoże, mszyca lubi ciepło.
@Jabco: Nawet jeszcze kwiatów nie mają. Do dojrzałych papryczek jeszcze daleko. Tylko takie jakieś żółtawe te liście. Nie brakuje im czegoś? Może przy okazji jakiś nawóz z NPK? Jak mają zimno to lepiej nawóz w postaci oprysku. Będziesz też potrzebować jakiegoś zapylacza gdy pojawią się kwiatki. Możesz też wystawić na balkon dla owadów zapylających ( ͡° ͜ʖ ͡°) albo pogmerać pędzelkiem.

Okres karencji dla Confidor to kilka