Czy oszczędzanie w #ppk i np. coroczne wypłacanie zgromadzonej tam sumy będzie opłacalne? Nie mogę znaleźć nigdzie kalkulatora, który by mi policzył coś takiego. Wiem, że przy wyjeciu środków z ppk przed 60. życia jest: - podatek kapitałowy (Belki) 19%, ale tylko od zysków kapitałowych - 30% wpłat pracodawcy wraca do ZUS (ale na moje konto czy ogólnie?) - oddaję wpłaty od państwa
Próbuję obliczyć czy po roku oszczędzania z ppk, opłaca się robić wypłaty co roku (zakładając, ze pieniądze nie wypracują żadnego zysku ponad to co zostało wplacone)
@kaczoor: w pracy robiliśmy dokładne przemyślenia z wypłacaniem co miesiąc (żwby giełda się nie załamała ani partia rządząca nie połasiła na tą kasę), wychodziło, że jak jest 5000 pensja, to trafia 100 zł moich składek + 75 pracodawcy, po wyciągnięciu masz w ręku chyba 143 - 145zł lub coś w okolicy.
Wiem, że przy wyjeciu środków z ppk przed 60. życia jest:
- podatek kapitałowy (Belki) 19%, ale tylko od zysków kapitałowych
- 30% wpłat pracodawcy wraca do ZUS (ale na moje konto czy ogólnie?)
- oddaję wpłaty od państwa
Próbuję obliczyć czy po roku oszczędzania z ppk, opłaca się robić wypłaty co roku (zakładając, ze pieniądze nie wypracują żadnego zysku ponad to co zostało wplacone)
Ktoś już miał może podobne przemyślenia?
#zus #ppk #pytanie #finanse