Wpis z mikrobloga

Ostatnio zacząłem zjeżdżać sobie z górki. Pierwszy raz. I trochę się martwię czy nie zrobię sobie krzywdy przez ignorancję. Zastanawiam się czy te szybkie mocowanie przedniego koła nie zawiedzie, czy pedały nie pękną (100kg here), Czy łańcuch jakoś nie zablokuje mi koła ( 2 razy mi spadł podczas). Czy jest coś o co warto zadbać na początku? Kask mam.
#mtb
#downhill
#rower
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@NeuroTC: Kask kolego, sztywna oś to bezpieczna konstrukcja. Nawet jak masz konkretny sprzęt, a nie ogarniasz w lesie, to nic nie pomoże. No i na zjazdach polecam pedały spd
  • Odpowiedz
@MMM22: bez przesady, podziwiam te legendy o spd i trudnościach we wypięciu się, jeśli ktoś jeździ dłużej jak tydzień w spd, to w podbramkowych sytuacjach wypnie się z tych pedałów automatycznie, nawet nie zastanawiając się nad tym.
  • Odpowiedz
@NeuroTC: zależy od tego z jakiej górki zjeżdżasz - jak asfalt to możesz cisnąć ile fabryka dała i na ile pozwalają zakręty, ale w terenie będzie problem. SPD-ów nie ma się co bać, bo to one sprawią, że się stopa nie poślizgnie przypadkiem. W SPD jest też w nich opcja "easy mode" i nazywa się bloki wielokierunkowe (SM-SH56), zwłaszcza w terenie przydatne.
  • Odpowiedz
Trek DS 8.4.

@panato: Jak masz zamiar tym zjeżdżać w terenie to coś prędzej czy później zawiedzie. To nie rower MTB, a już szczególnie do żadnego downhillu.

Czy jest coś o co warto zadbać na początku?

@NeuroTC: O dobry rower.
  • Odpowiedz
@panato: @dran2: @yggdrasil: Może dokładniej opiszę jak to wygląda. Sądzę, że tag downhill jest nad wyrost. Zwykła droga w terenie z górki. Bez jakiegoś ekstremalnego spadku, bez mocnych uskoków, bez skakania. Nawet przy szybszym zjeździe amortyzator ma zapas. Ja sobię zdaję sprawę, że to nie rower do poważniejszych rzeczy. Wiem, że mogę dołożyć 15k i kupić coś porządnego.
Pytam bo się na tym totalnie nie znam,
  • Odpowiedz
Pytam bo się na tym totalnie nie znam, a chodzi mi o takie podstawy bezpieczeństwa o których mogę nie wiedzieć.

@NeuroTC: Są takie jak we wszystkim. Jak się wyjebiesz to się skrzywdzisz. I masz dwie zmienne na które masz wpływ.
1. Poziom krzywdy - zależy od tego w co i jak mocno przywalisz, od tego jak i czym się zabezpieczysz (ochraniacze kaski).
2. Szansa na to że się wyjebiesz -
  • Odpowiedz