Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Jak to jest, że tyle osób zalicza wpadkę? Patrze sobie na facebooku i 90% moich znajomych z podstawówki, gimbazy, liceum i studiów ma dziecko. 2/3 z nich nie ma meża czy chłopaka. Oczywiście wiem, że część z nich nie pochwaliła się mężem na facebooku, ale to pewnie ułamek. Tak samo widzę na ulicach, po sąsiadach, w pracy. Samotne matki. Albo śluby wzięte podczas ciąży. Jak to jest, że tyle osób wpada? P----------y dostępne są w każdym sklepie, inne metody antykoncepcji to jedna-dwuevwizyty u ginekologa. Czy ludzie nie zwracają uwagi na zabezpieczenie i liczą, że może się uda? Stosunek przerywany i kalendarzyk? Czy może p----------y są tak zawodne? Co z innymi metodami np hormonalnymi? Aż tak mało osób się na nie decyduje? Czy może przy takich metodach warto dla większego bezpieczeństwa użyć gumki? Czy kończąc w środku dodatkowo zwiększami ryzyko? A może takie wpadki są celowe i loszki kombinują? Ale kurcze, przecież związać się z kimś i zalożyć planowaną rodzinę nie jest tak trudno, tym bardziej, że tyle przegrywów jest wolnych. Lepiej wpaść i mieć bachora z kimś kogo nie chcemy znać i ciągnąć tylko alimenty? No nie wydaje mi się, że to zamierzone działanie u większości kobiet. Co sądzicie? Pytam o to też pod kontem antykoncepcji. Z dziewczyną nie chcemy wpadki i zdecydowaliśmy się na możliwie najskuteczniejszą metodę - implant. A mimo wszystko się trochę obawiamy patrząc na te ilości wpadek. Niby to jedna z najdroższych metod a jednak w perspektywie 3 lat to grosze. Nie mam pojęcia czemu jest tak mało popularna. Co o tym wszystkim sądzicie?
#s--s #rodzina #antykoncepcja #zwiazki #rozowepaski

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #5ebd019c944048817c1ff744
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Precypitat
Roczny koszt utrzymania Anonimowych Mirko Wyznań wynosi 235zł. Wesprzyj projekt
  • 41
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie wszyscy znają i uznają tabletkę po, niektórzy myślą, że jest to tabletka wczesnoporonna.

@13czarnychkotow: Akurat to, czy tabletki po działają wczesnoporonnie zależy od tego, jaką przyjmiemy sobie definicję początku ciąży. Zarówno tabletka po z octanem uliprystalu, jak i ta zawierająca levonorgestrel mogą utrudniać zagnieżdżenie się zapłodnionej już komórki jajowej w macicy.
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Gdy jesteś z kobietą to pojawia się napięcie, z którym nie można walczyć. Czasem dochodzi do sytuacji, których nie jesteś w stanie przewidzieć ani zaplanować. Logiczne myślenie zostaje odstawione na bok, a emocje biorą górę. Po wszystkim zostają już tylko konsekwencje swoich czynów. Takie życie.
  • Odpowiedz
@Mirabelka102: możesz podać źródła? Wikipedia podaje coś wręcz odwrotnego - najnowsze badanie wykazały że ani jedno ani drugie nie wpływa na implantację, jedynie wkładka wewnątrzmaciczna z miedzią może zapobiegać zagnieżdżeniu zapłodnionej komórki.
  • Odpowiedz
OP: @13czarnychkotow: Też pokładam winę w edukacji. Sami z dziewczyną długo badaliśmy temat jej leków przy antykoncepcji. Dostaliśmy zielone światło od kilku lekarzy, pisałem też do kilku profesorów, nawet z usa. I też mówili, że nie ma się czego bać. Jej leków nie ma w ulotce wymienionych. I mimo wszystko dalej się obawiamy.
@thewickerman88: I serio nikt o tym nie myśli? O tym ryzyku? Ja bym nie wytrzymał takiej
  • Odpowiedz
Dobrze, ale nie udowadniaj mi na siłę czegoś.

@AnonimoweMirkoWyznania: dalem Ci dowod anegdotyczny, Ty dales w pierwszym poscie swoj.
Ja niczego nikomu nie udowadnia, Ty przeciwnie. Nie rozumiesz czym jest dowod anegdotyczny.
Zyjesz w srodowisku dzieciorobow i tyle. Ja przeciwnie, bujam sie z ludzmi, ktorzy maja inne podejscie do
  • Odpowiedz
OP: @InterferonAlfa_STG: ale to nie jest jedno środowisko. Osoby z 3 różnych szkół, studia z innego miasta, sąsiedzi, pamiętam jeszcze sąsiadów z osiedla rodziców, osoby z pracy, moja rodzina. A moja dziewczyna to samo widzi ze swojego środowiska. Ja nie badałem każdego przypadku ciąży, może było planowane, a dziewczyna nie zmieniła nazwiska na fb po ślubie i nie wrzuciła fotek z wesela. Za to z dzieckiem wrzuca co pare
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania no to luz, nie ma co się spinać. Jak bardzo się boicie ciąży to używajcie dodatkowo p----------y, ale nie wydaje mi się to wymagane.

Wśród moich znajomych wpadki mogę policzyć na rękach, przy czym wiem że jedna używała kalendarzyka, a reszta była dosyć młoda, więc nie wiem skąd u Was tyle tych ludzi, może po prostu takich tylko widzicie, bo stres przesłania ocenę sytuacji i tyle ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@Filareta: bo teatry sa tematyczne i koncentruja sie zazwyczaj na jednym rodzaju sztuki. Po drugie jeden teatr rzadko wystawia duzo wiecej niz 2 przedstawienia jednoczesnie. A robi to przez kilka (nascie) tygodni.
Wiec jezeli chcesz isc do teatru chocby raz w miesiacu zobaczyc cos co Cie szczerze interesuje to dobrze moc wybrac z oferty 5 teatrow ktore lubisz (wobec 10 ktore sa w poblizu).

Poza tym sa teatry bardziej oficjalne
  • Odpowiedz
Karolina: Ludzie robią to co im pasuje. Ogólnie pod względem ekonomicznym bardziej opłaca się bycie samotną matką. Albo ogólnie mieć dziecko bez ślubu. Pierwszeństwo do żłobka, do przedszkola, jakieś zasiłki. I niektórzy na już chcą dziecko bo jest ostatni dzwonek żeby je mieć. Dużo dziewczyn mając 25 lat ma wybór albo teraz dziecko albo nigdy bo zdrowie kiepskie. Różne są przyczyny. Ty widzisz że jest dziecko bardzo szybko. A nie widzisz
  • Odpowiedz
OP: @InterferonAlfa_STG: ale to nie jest jedno środowisko. Osoby z 3 różnych szkół, studia z innego miasta, sąsiedzi, pamiętam jeszcze sąsiadów z osiedla rodziców, osoby z pracy, moja rodzina. A moja dziewczyna to samo widzi ze swojego środowiska. Ja nie badałem każdego przypadku ciąży, może było planowane, a dziewczyna nie zmieniła nazwiska na fb po ślubie i nie wrzuciła fotek z wesela. Za to z dzieckiem wrzuca co pare
  • Odpowiedz