Korzystam od kilu dni z ekranu dotykowego pod #linux
Mam następujące wnioski odnośnie różnych DE:
Gnome - bardzo spoko. Jedynie domyślna klawiatura jest słaba, pod waylandem też nie działa wiele pluginów z obsługą ekranu dotykowego. Autoobracanie akranu działa out-of-the-box. Gdyby nie przyzwyczajenia to pewnie na gnome bym został. No i żre 1,5 GB ramu xD
Xfce4 - nawet spoko, ale trzeba sobie wszystko ustawić ręcznie, jeszcze gestów nie ogarnąłem.
KDE - trochę syf. Gesty działają z miejsca, dużo rzeczy działa z miejsca ale aplikacje GTK nie obsługują dobrze dotyku. Brak autobracania ekranu. Wbudowana klawiatura ekranowa to jakiś nieśmieszny żart i nie działa a jak się wymusi jej działanie to odpala się tylko w apkach qt. Kiedyś kde miało te swoje ustawienia całego pulpitu pod ekran dotykowy ale teraz wygląda jak by z tego całkowicie zrezygnowali (?). Więc trzeba sobie ręcznie stworzyć "aktywność" pod dotyk jak np w trybie tabletu ktoś chce mieś większe ikonki i inne takie pierdoły.
Unity - syf xD Tzn same unity spoko ale nie działa nic z miejsca. Może w compizie dałoby się ustawić pluginami sensownie.
@Kryspin013: tak sobie właśnie ostatnio myślałem o tym, z pozycji usera. Wg mnie gnome akurat na komórki czy tablety byłby jak znalazł. Na desktop mi nie pasuje zupelnie, są "bardziej klikalne" ale do palucha gnome byłby zajebisty.
@Kryspin013: nie przetestuje, chyba że ktoś mi podstawi pod nos xd chodziło mi raczej o design, domyślam sie, że sporo trzeba by poprawic w funkcjonalnościach. Mniejsza.
@Kryspin013: sam jeszcze używam compiza w wtyczką ccp ale powiem szczerze że jest to środowisko już mocno legacy. Jeżeli unity to compiz 0.9 w c++ napisany. Ma swoje mankamenty i nie spodziewał bym się że coś będą rozwijać. Lepiej się do tego nie przyzwyczajać. Osobiście planuję z compiza + xfce przesiadać się na waylanda jak zaczną dodawać support dla xfce.
@Kryspin013: działa mniej koślawo jeżeli używasz emerald-gtk3. Mam wrażenie że problem z paskiem siedzi gdzieś w rysowaniu właśnie belek okien. To by się trop mógł zgadzać co do zamiany belek z xfwm. Bardzo mocno jestem przyzwyczajony do skalowania wszystkich okien na jednym ekranie poruszeniem myszy w narożnik. Kwin może by spełniał wymagania ale jest jeszcze kilka przyzwyczajeń które nie da się usatysfakcjonować na kwin.
To by się trop mógł zgadzać co do zamiany belek z xfwm
@juzjuzjuz: no nie. po prostu rysowanie belek dostarcza xfwm4 w xfce4. W compizie nie możesz go wykorzystać bo xfwm to jednocześnie menedżer okien. Więc musisz wykorzystać jakiś dekorator działający niezależnie od menedżera okien: stąd emerald lub gtk-window-decorator (czy jakoś tak). A emerald delikatnie mówiąc jest przestarzały (jak compiz zresztą :P).
Bardzo mocno jestem przyzwyczajony do skalowania wszystkich okien na
@Kryspin013: xfwm4 nie tylko jest kompozytorem okien ale także managerem okiem a taki jednocześnie na daną sesję po protokole ICCCM może tylko jeden się łączyć do servera X dlatego xfwm nie działa z compizem. gdyby nie to mógłbyś teoretycznie uruchomić oba na raz. Pewnie miał byś "glitche".
Mam następujące wnioski odnośnie różnych DE:
Gnome - bardzo spoko. Jedynie domyślna klawiatura jest słaba, pod waylandem też nie działa wiele pluginów z obsługą ekranu dotykowego. Autoobracanie akranu działa out-of-the-box. Gdyby nie przyzwyczajenia to pewnie na gnome bym został. No i żre 1,5 GB ramu xD
Xfce4 - nawet spoko, ale trzeba sobie wszystko ustawić ręcznie, jeszcze gestów nie ogarnąłem.
KDE - trochę syf. Gesty działają z miejsca, dużo rzeczy działa z miejsca ale aplikacje GTK nie obsługują dobrze dotyku. Brak autobracania ekranu. Wbudowana klawiatura ekranowa to jakiś nieśmieszny żart i nie działa a jak się wymusi jej działanie to odpala się tylko w apkach qt. Kiedyś kde miało te swoje ustawienia całego pulpitu pod ekran dotykowy ale teraz wygląda jak by z tego całkowicie zrezygnowali (?). Więc trzeba sobie ręcznie stworzyć "aktywność" pod dotyk jak np w trybie tabletu ktoś chce mieś większe ikonki i inne takie pierdoły.
Unity - syf xD Tzn same unity spoko ale nie działa nic z miejsca. Może w compizie dałoby się ustawić pluginami sensownie.
#xfce4 #ubuntu #kde #gnome
Unity 8? Ciekawe bo nawet na starym referencyjnym telefonie Ubuntu Touch z ubports działa całkiem dobrze.
Na desktop mi nie pasuje zupelnie, są "bardziej klikalne" ale do palucha gnome byłby zajebisty.
@babool: unity 8 nie ma w repo. Stare unity na compizie.
@juzjuzjuz: działa koślawo bo np do obsługi poprawnej obszarów roboczych musisz patchować komponenty xfce:
https://aur.archlinux.org/packages/xfce4-panel-compiz/
W innym wypadku np pluginy na panelu nie wykrywają poprawnie zmiany
@juzjuzjuz: no nie. po prostu rysowanie belek dostarcza xfwm4 w xfce4. W compizie nie możesz go wykorzystać bo xfwm to jednocześnie menedżer okien. Więc musisz wykorzystać jakiś dekorator działający niezależnie od menedżera okien: stąd emerald lub gtk-window-decorator (czy jakoś tak). A emerald delikatnie mówiąc jest przestarzały (jak compiz zresztą :P).
@Kryspin013: dzięki za sugestię ale widzę że jest to już dość stare. Docelowo i tak rozważam waylanda.