Wpis z mikrobloga

#smarthome
Mirki, ktoś ogarnia bardziej temat tych czujników i centralek? Potrzebuję zainstalować w domu czujnik zalania, czujnik dymu i czujnik ruchu oraz kamerkę ip. Co wybrać? Xiaomi któreś? Czy do centralki xiaomi podepnę urzadzenia dzialające na zigbee innych producentów? Jeszcze jest jakaś Tuya... ktoś mi podpowie od czego zacząć, żebym nie kupił pudła zabawek, które do siebie nijak nie pasują....
  • 10
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@pigoku: Xiaomi ma dobre i przede wszystkim tanie urządzenia ale konkurencja też robi całkiem podobne urządzenia np. sonoff czy diggio.
Wszystko zależy co tak naprawdę potrzebujesz i jakie to ma wsparcie w społeczności. Sam mam Xiaomi i sam mam wymienione przez ciebie urządzenia, które działają bezbłędnie na zmodowanej aplikacji (nie zwracam już uwagi na region w jakim urządzenie pracuje).
Centralka Xiaomi działa tylko i wyłącznie na urządzeniach Xiaomi, możesz zainstalować aplikację
  • Odpowiedz
@dymaczdusz: czyli nie podepne do centralki obcego urzadzenia nawet obsługującego zigbee? w sumie xiaomi nie ma chyba tylko czujnika dumu (nie zauważylem) ale on by mógł sobie działać niezależnie bez wpinania w system...
Którą z centralek xiaomi trzeba kupić żeby to miało sens, jest ich kilka?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@pigoku: czujnik dymu jest, nazywa się xiaomi honeywell.
Centralnej jest już trochę, bierz pod uwagę aby miało już zigbee V3. Ja mam jeszcze starą z V2 i nie podłącze już najnowszych zabawek pod zigbee.
  • Odpowiedz
@pigoku poczytaj hejdom.pl koles pisze prosto jak dla tumanow (sam o wiekszosc pyta na grupie HA na fb, z czego mają polewkę "biere pieniadze za projekt grupo zrup za mnie")
  • Odpowiedz