Wpis z mikrobloga

Siama mirki.
Potrzebuje troche pomocy. Mam postawiony #domoticz na #raspberrypi 3b i jeszcze trochę innych rzeczy ale to mniej istotne. Dołożyłem #mqtt dongla zeby działały urządzenia zigbee. Wszystko działa ale:
Po restarcie chciałbym aby mosquitto odpalało się po domoticz. inaczej muszę ręcznie restartować dongla w domoticz.
Doczytałem, że w raspbian są poziomy uruchamiania. jest to powiązane z systemd. Natomiast nie mogę odszukać jak ustawiać te poziomy.

Czy szukać tego w poszczególnych.sh? I Default start ustawić w mosquitto na 4 5 a domoticz zostawić?
#linux
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@goferos: se zrób w cronie restart usługi po czasie od uruchomienia systemu. Nie pamiętam jak, ale coś tak robiłem jak za wczesnie wstawało
  • Odpowiedz
  • 0
@goferos: jeśli domoticz masz w systemd to w systemd masz cos takiego jak requires i możesz ustawić, że np mqtt wymaga do startu domoticz i np jakiegoś portu podniesionego z usługą i będzie uruchamiał się po domoticz. Ewentualnie weź napisz jakąś pętle, ktora ti sprawdzi
  • Odpowiedz
@azer: @ManamanaTuriruriru: dzieki za odpowiedz. Oczywiscie p-------m troche kolejności.
mosquitto a dopiero pozniej domoticz.
próbowałem uzyć After w service ale nie moge odnależć domoticz.service. nie mam w systemd ani systemd/system. W sumie to by załatwiło całą sprawę
  • Odpowiedz
  • 0
@goferos: weź wpisz: systemctl status dom[tab]
i zobacz czy to wogóle chodzi w systemd, jak nie to poszukaj czy nie w /etc/init.d jak jest e initd to po prostu przepisz co na systemd (albo znajdź na necie gotowca) i zrób jak piszesz
  • Odpowiedz
pi@raspberrypi:~ $ systemctl status domoticz
● domoticz.service - LSB: Home Automation System
Loaded: loaded (/etc/init.d/domoticz.sh; generated)
Active: active (running) since Sun 2020-05-03 12:12:18 CEST; 1h 10min ago
Docs: man:systemd-sysv-generator(8)
Process: 1176 ExecStart=/etc/init.d/domoticz.sh start (code=exited, status=0/SUCCESS)
  • Odpowiedz
  • 0
@goferos: status wyświetla Ci status aktualny daemona, cat wyświetla zawartość, edit edytuje poprzez override, mask ukrywa service, daemon-reload przeladowuje pliki systemd, restart/start/stop to też komendy. Sprawdź sobie opis w man
  • Odpowiedz