Wpis z mikrobloga

Opowiem trochę, jak zazwyczaj wyglądają kebaby we Francji, bo są one inne od tych, jakie można kupić w Polsce.

Taki kebab to bułka z odrobiną sosu, odrobiną kapusty pekińskiej, skrawkami pomidorów i potem napełniona po brzegi mięsem, zazwyczaj z kurczaka, ale czasami są też te obierki "wołowe" niewiadomego pochodzenia, jak w Polsce. W praktyce, to jest bułka z mięsem. Zazwyczaj do tego kupuje się frytki i do nich jest sos.

Popularny jest sos samurajski (sauce samouraï) używany i do kebaba i jako dodatek do frytek, według mnie, zupełnie bez smaku, ale nie jest tez zły. To taka mieszanka majonezu i ketchupu, powinien być też sambal, ale w praktyce go nie ma w tym sosie. Możecie sobie poszukać jak to zrobić, ale według mnie nie warto. Sos pochodzi z Belgii.

Dla odmiany w Polsce mam wrażenie, że kebaby mają bardzo, bardzo dużo kapusty pekińskiej, a na to daje się dopiero trochę mięsa i to polewa się sosem, zazwyczaj czosnkowym, albo jakimś pomidorowym. Po zjedzeniu początkowej warstwy, zostaje bułka z kapustą pekińską, co jest strasznie mdłe.

#kuchnia #gotujzwykopem

--
Wszystkie nieodpowiednie komentarze będą usuwane
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach