Wpis z mikrobloga

#rowery #rower
Cześć Mireczki ( ͡° ͜ʖ ͡°) Znalazłem w garażu z poprzedniego roweru zacisk przedni avida bb5 i tarczę też avida 185 mm i chciałem to wrzucić na przód do mojej maszyny, ale tarcza jest jakby za duża i się nie mieści w zacisku ( ͡° ʖ̯ ͡°) Próbowałem dawać podkładki, ale już zaczęło mi brakować śruby xD Są może jakieś adaptery do zacisków, coby je przedłużyć? Czy też dać dłuższą śrubę/mniejszą tarczę? Z tego co kojarzę, to w poprzednim widelcu miałem otwory na śruby od boku widelca, a tutaj mam od tyłu. Dorzuciłbym jeszcze z dwie podkładki, ale wtedy śruba by była wkręcona w amortyzator na słowo honoru ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 17
@globalbus: tak, wrzucałem i to raczej będzie to, ale... co mi z tego, jak śruby i tak będą za krótkie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Czy identycznego efektu nie da dłuższa śruba i większa ilość podkładek, czy to już będzie Januszerka motzno?
@globalbus: Jasne, rozumiem. Tylko wciąż pytanie, czy jest sens kupowania takiego adaptera, skoro domyślnie mój zacisk jest montowany, dajmy na to - PM/PM. Czy to nie będzie to samo, jak np. przejściówka z jacka 3.5mm na jacka 3.5mm? Czy nie wystarczy kupić dłuższych śrub? Sklep ze śrubami mam pod nosem, a jak mam wydać 15 zł na adapter i dyszkę za przesyłkę, żeby uzyskać ten sam efekt, to jednak wolę wydać
@hustle: Jak będziesz kiedyś w polu zdejmował zacisk i ci powypadają te podkładki na glebę, to wtedy uznasz, że to był głupi pomysł ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Poza tym, trzeba by dobrać je dość precyzyjnie, żeby nie utrudniały ustawiania zacisku i żeby klocek wypadał w dobrym miejscu (nie po równo na obu śrubach). Sam bb5 dosyć #!$%@? się pozycjonuje nawet bez takiej żonglerki
@globalbus: super, dzięki wielkie Mireczku ( ͡° ͜ʖ ͡°) z amortyzatorem to tam wuj, sztywny wideł już czeka na montaż, ale chcę jeszcze chwilę polatać, jako że mam sprzęt pod ręką
@hustle problemem jest tarcza 185mm, jest to jakiś wymyśl avida który się nie przyjął. Oryginalne adaptery do tych tarcz były właśnie z takiej popyliny czyt. Podkładek duraaluminiowych jak w vbreakach xD Musisz zdecydować czy lepiej wymienić tarcze czy adapter :D
Btw. Bardzo dobrze wspominam bebepiątki :D
@Szadafaka: Wymienię albo adapter albo śrubki :D chcę z miesiąc polatać na dwóch hamulcach pobawić się w jakieś skakanie na murki, a docelowo zamontować sztywny widelec bez mocowania na hamulec. Tylko czeka mnie wymiana piasty i zaplecenie koła ( ͡° ͜ʖ ͡°)