Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
#kuchnia #kulinaria #jedzenie
W domu smażę na patelni teflonowej i kuchence elektrycznej.
Mama za to smaży zawsze na kuchence gazowej i zwykłej starej patelni - teflonu zero, albo jakąś powyginana grillowa z takimi "falami"

Zastanawia mnie co wpływa najbardziej na to że jej potrawy są zawsze świetnie przysmażone a moje bardziej ugotowane. Dzieje się tak zawsze pomimo tych samych przepisów
#kiciochpyta
  • 5
@grzesiek23Gda: Już ci tłumaczę! Kuchenki elektryczne jeżeli nie są indukcyjne mają zazwyczaj mniejszą moc grzania od kuchenek gazowych, które mają ją bardzo wysoką. Oznacza to, że patelnia rozgrzewa się szybko do bardzo wysokich temperatur i umożliwia karmelizację i przypiekanie. Ponadto obróbka mięsa w większej temperaturze umożliwia zamknięcie tkanek i wydzielające się soki zostają w środku mięsa zamiast wypłynąć na zewnątrz i "dusić" mięso w sosie własnym. Ma to szereg następstw ale
@grzesiek23Gda: czekać dłużej aż patelnia się naprawdę dobrze rozgrzeje oraz smażyć mięso w mniejszych ilościach na raz nawet na kilka partii. Zbyt dużo kawałków na raz (zakryte ponad 70 proc powierzchni patelni) powoduje zbyt silne wychłodzenie patelni a Twoja kuchenka nie jest w stanie dostarczyć wystarczającej ilości energii w krótkim czasie żeby znów była odpowiednia temperatura. Zmniejszenie ilości mięsa spowoduje, że ilość zakumulowanej energii powinna być wystarczająca.
A na przyszłość zalecam