Wpis z mikrobloga

Cześć,

Wczoraj kolejny raz sprawdziliśmy wspólnie, że Kościół św. Łukasza Ewangelisty na warszawskim Bemowie zachęca do udziału we mszy mimo sprzecznych informacji na stronie internetowej.
Wczoraj policja interweniowała kilkukrotnie w ciągu 1,5h.
Najpierw przejeżdżając i badając sytuację kiedy było 12 osobowe zgormadzenie.
Kolejnym razem na piechotę odwiedzając księży i ucinając z nimi krótką pogawędkę.
I kolejny raz po godzinie interweniując przez 30 minut do 20 osobowego zgromadzenia (ale tylko w postaci rozmowy z księżmi).

Nic więcej nie zrobiono, zmarnowano prawie godzinę pracy dwóch policjantów na pogawędki, ponieważ policjanci nadal, prawdopodobnie ze względu na nadchodzące wybory nie interweniują wobec osób które gromadzą się w ramach obrządków katolickich.

Po zakończonej "interwencji" (robię te nawiasy palcami) zadzwoniłem do sanepidu prosząc o zajęcie stanowiska w sprawie przeprowadzonej interwencji.

Oficjalne stanowisko sanepidu znajdziecie na załączonym materiale na końcu 3 minutowego filmiku ze skrótem z wczoraj.
Całość rozmowy z sanepidem pod adresem: https://www.twitch.tv/videos/588278722?t=2h2m39s

Dzisiaj będę kontynuował.
Co prawda od wczoraj oprócz kartki na drzwiach kościoła mówiącej o maksymalnie 5 osobach w świątynii pojawiła się druga, aby się przed nią nie gromadzić, ale nie ufam, że ludzie się do tego zobowiążą patrząc na poprzednie tygodnie. Na stronie kościoła zapowiedziane na dziś są:
15.00 Nowenna do Miłosierdzia Bożego
19.30 Liturgia Wieczerzy Paschalnej

Stream rozpocznę o godzinie 14:30 na kanale https://www.twitch.tv/bizonsky

Stream ma na celu udowodnienie hipokryzji odnośnie decyzji podejmowanych przez obecną władzę wobec różnych grup społecznych na miesiąc przed wyborami na prezydenta RP

#wojnykoronawirusowe (Michał, napraw tagi) #koronawirus
Póki co, będę wołał plusujących ten wpis do kolejnego wpisu, dopóki tag nie zacznie działać.

PS. Prośba o wykop: https://www.wykop.pl/link/5443667/czy-kosciola-nie-obowiazuje-pandemia-3/
bizonsky - Cześć,

Wczoraj kolejny raz sprawdziliśmy wspólnie, że Kościół św. Łukas...
  • 79
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Policjant rozmawiając z księdzem czuje do niego jakiś pierd@lony respekt, którego nie maja dla rowerzystów czy spacerowiczów. To jest własnie wynik katoprania mózgu od dziecka.

@lakukaracza_: to nie jest żaden wynik katoprania, tylko policjant wie kto jest jegoo szefem.
jego szefem jest partia.
I policjant doskonale wie, że partia trzyma sztamę z klechami, a z kolei cykliści to elektorat
  • Odpowiedz
@bizonsky:
Spróbuję wytłumaczyć w czym rzecz. Nie wiem na ile to mogą być Twoje doświadczenia, ja osobiście pamiętam gdy czasem musiałem zostać w domu sam bez rodziców. Teraz się chyba raczej siedmio- czy nawet dziewięciolatków samych w domu bez opieki nie zostawia, ale wydaje mi się, że jakiś czas temu wyglądało to trochę inaczej. A może przyszło Ci opiekować się paroletnią siostrą pod nieobecność rodziców. No niby wiesz, że ci
  • Odpowiedz
@Alorotom: to po c--j sie wypowiadasz tu, skoro nie będziesz czytać wszystkiego i nie wiesz o co chodzi. Typowy wyborca pisu, mozna Ci bapluc w twarz i powiesz, ze to deszc.
  • Odpowiedz
@bizonsky: https://www.rpo.gov.pl/pl/content/koronawirus-rpo-rozporzadzenia-MZ-niezgodne-z-ustawa

Minister nie miał podstaw do ograniczenia praktyk religijnych i wskazywania, ilu członków może w danym momencie liczyć kongregacja religijna. Wolność praktyk religijnych można ograniczyć, ale znów – na podstawie ustawy. Specustawa mówi tylko o zakazywaniu organizowania zgromadzeń ludności, a to nie daje podstaw do wprowadzania ograniczeń w realizacji konstytucyjnej wolności uzewnętrzniania religii. Żaden organ władzy wykonawczej, w tym Minister Zdrowia, nie ma prawa regulowania granic wolności uzewnętrzniania religii.
  • Odpowiedz
@Vuko__Drakkainen: to jest jakaś stara informacja sprzed 2 tygodni i zresztą chyba niezbyt ważne bo RPO się władza nie słucha
@Kris_Gravedigger: Skopiuję Ci coś co skomentowałem pod poprzednim wykopaliskiem:

"Moja mama jest katolikiem, do kościoła przed pandemią chodziła po kilka razy w tygodniu. Modli się codziennie w domu po kilka godzin o siebie i swoich bliskich.
Odkąd rozpoczeła się pandemia do kościoła nie poszła ani razu, ubolewa nad tym, ale kieruje się rozsądkiem i dewizą:
Nie powinno się wystawiać wiary w Pana Boga w
  • Odpowiedz
@bizonsky Jeśli nie oceniasz wszystkich kobiet przez pryzmat swojej mamy, to i powinno Ci się mieścić w głowie, że nie wszyscy katolicy są tacy jak ona (z całym szacunkiem, nikogo nie oceniam!). To nie jest jak brak cukierka. To jest coś niezbędnego do podtrzymania wiary. Kojarzy mi się bardziej z sytuacją pracownika wbrew woli wysłanego na delegację, gdy właśnie jego żona ma rodzić dziecko. Nie mówię, że każdy katolik tak ma.
  • Odpowiedz
@Kris_Gravedigger: Ja też nie mówię, że każde dziecko tak ma. Skoro tak czujesz nie będę się z Tobą spierał, ale się też nie zgodzę, że kiedy każdy ksiądz zachęca oficjalnie do nie brania udziału w nabożeństwach i pozostania w domu, to o czym piszesz może być prawdą.

@ostulemijo: nie mam takich uprawnień
  • Odpowiedz
@Alorotom: moj ojceiec nie żyje, ale okej xD
Pojazd na rodziców, bardzo dojrzale pisowski pustostanie. Bys chociaż jakies argunenty podał, ale dobra, nawet mi nie odpisuj juz na to, bo szkoda czasu na takie cos jak ty.
  • Odpowiedz