Wpis z mikrobloga

Czy ktoś z was Mirki posiada NAS od Netgear i ma go połączony kablami kategorii 6? Mój ReadyNAS 314 połączony jest krótkimi kabelkami cat.5e, ale że sam je robiłem i to na kiepskich komponentach, to kable są kiepskie. jak się odpowiednio je zagnie, to się zestawia 1Gbps, jak ma się pecha to jest 100Mbps. Zamówiłem sobie 2 krótkie kabelki cat6 (bo to już koszt kilku pln) i co się okazuje, połączenie się w ogóle nie zestawia. No 4 kable nie powinny być walnięte, więc połączyłem tym samym kablem lapa ze switchem i spox, śmiga. zestraja się na 1Gbps. Łączę NAS i d--a. Widział kto takie cuda?

#komputery #netgear #siecikomputerowe #sieci #kiciochpyta
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@d1sconn3cted pewnie średnio Możliwe

@eloar obejrzyj styki na karcie sieciowej, może są w złym stanie albo któres są wygięte.
Ewentualnie podejrzyj czy da się wymusić na tym nasie 1gbps full duplex....
Wygląda na problem z sieciowka po stronie NAS-a
  • Odpowiedz
@korni007: @Jarek_P: obejrzałem, wygląda ok. sprawdziłem na 2 różnych kablach cat.5e pudełkowych (jeden z wtyczką ekranowaną) i wszystko spoko. od razu wynegocjowane 1Gbps.
  • Odpowiedz
@korni007: też jestem mocno zdziwiony. najpierw 10x oglądałem, czy mi sprzedawca nie wysłał scrossowanych kabli, bo nawet na stronie producenta nie ma takiego info. zalewane wtyczki ciężko się przegląda. No wyglądają jak trzeba, z resztą laps zadziałał jak trzeba i wynegocjował połączenie jak trzeba
  • Odpowiedz