Wpis z mikrobloga

Może to trochę brutalne, ale liczę na to, że przez tego wirusa więcej osób zacznie dbać o swoje zdrowie stosując zdrową dietę, ćwicząc i zmieniać nawyki (rzucanie palenia). Epidemia pokazuje że dobre zdrowie daje duże szanse na przeżycie. Może w końcu ludzie otyli przestaną robić sobie wymówki że "tyle ludzi ma cukrzycę, tyle ludzi ma nadciśnienie, wezmę leki i będzie ok", bo w obliczu wirusa tacy ludzie, nawet 30-40 letni mają szansę na przeżycie jak 80-latek po udarze. Teraz przykład 32-latki z Łańcuta, która umarła na covid-19 mając cukrzycę i nadciśnienie. 32 lata! Jeżeli te dolegliwości nie były genetyczne, to po prostu były efektem zaniedbań prowadzących do rozstroju metabolizmu (i niszczenia układu krwionośnego). Jak widać, na jaw wychodzi racja lekarzy, który trąbią od lat, żeby zdrowo jeść i się ruszać - niestety, dzieje się to w okropnych okolicznościach. Ludzie dbajmy o siebie, uświadamiajmy bliskich jak ważna jest profilaktyka! Życzę nam wszystkim zdrowia.

#koronawirus #zdrowie #dieta
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@would_an_idiot_do_that:

Nie zmieni się. W mindsetach grubych osób często glikemia/tarczyca/nadciśnienie/wpisz cokolwiek to przyczyna otyłości na nie na odwrót. Naprawdę oni myślą, ze przytyli przez w/w zamiast pomyśleć, że to rzeczy są wywołane otyłością.
  • Odpowiedz
@would_an_idiot_do_that: Warto też zrezygnować, lub chociaż ograniczyć spożycie mięsa. Wyniki krwi będą na pewno lepsze. Polscy piłkarze, Krychowiak i Gikiewicz mówią o tym w wywiadach, że przestali jeść mięso i mają lepsze wyniki krwi. Lewandowski też przeszedł ostatnio na dietę bezmięsną.
  • Odpowiedz
@marek-pikador: rzeczywiście piłkarze to dobry przykład do naśladowania, to takie same dzbany co kulturyści, tam trenerzy za nich myślą.

Z mięsa zdecydowanie nie warto rezygnować, warto za to ograniczyć podaż nasyconych
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@would_an_idiot_do_that:

Nie chce bronić ludzi, ale u wielu osób problemem nie jest brak wiedzy a źle skonstruowane nawyki, a ciężko jest stworzyć dobry nawyk żywieniowy jeśli na około wszyscy ludzie chleją, wchodząc do marketu produkty przetworzone są najbardziej reklamowane i zaprojektowane w taki sposób żeby przyciągały uwagę itp.
Także oczywiście masz rację w tym co mówisz ale dopóki społeczeństwo będzie promować tego typu styl życia dopóty u wielu osób stan
  • Odpowiedz
@ciasteczkowy_otwur: Bardzo uogólniasz. Kiedyś ludzie zarabiali mniej, dużo pracowali i mieli dzieci (i to więcej niż w 21 wieku) a nie byli tak otyli jak teraz. To jest to o czym pisze @Kreek - kiedyś ludzie nie mieli gotowych sosów, mrożonych dań, takiego zalewu słodyczy w sklepach więc musieli sobie gotować nawet po ciężkiej pracy, mając dzieci. Teraz są pewne ułatwienia ale niestety obciążone ryzykiem nadwagi. Gotowa, przetworzona żywność
  • Odpowiedz
@marek-pikador: dowód anegdotyczny

Ja od kiedy zwiększyłem podaż białka zwierzęcego z 200 do 400g zrobiłem największy progres w życiu, z moje wyniki krwi były nadal idealne
Ludzie nauczcie się wreszcie, że #!$%@? celebrytow na jakiekolwiek tematy to zwyczajne #!$%@?. On przeszedł na taką dietę bo jego głupia żona notabene, która twierdziła, że gęsi smalec to super źródło białka, dała się wciągac w tę nowa modę jaka jest wege.

Tak samo jak z keto, w ciągu jakichs 10lat 3 raz chyba wraca moda na keto, starła się akurat z moda na wege i masz do koloru do wyboru. Z całego tego bajzlu prawda jest, że nie mięso szkodzi, a tłuszcz zwierzęcy, dlatego najprościej powiedzieć nie zryj mięsa, bo zostają jeszce chude ryby, drób chude kawałki dużych zwierząt, ale produkcja mięsa ma negatywny wpływ na klimat, to dla uproszczenia i wystraszenia swoloczy łatwiej użyć argumentu Będziez jadl mięso to umrzesz, niż wyjaśnić o co naprawdę chodzi, ktoś sobie pomyśli #!$%@? z klimatem, a jak się go postrasY to może prędzej
  • Odpowiedz