Wpis z mikrobloga

• 2
Miałem kolizję na motocyklu i mam kilka pytań, bo nie wiem czy jest sens wykładać pieniądze na naprawę. Nie chcę tego naprawiać jak mirek handlarz, więc albo robię to dobrze i sam korzystam, albo sprzedaję jako uszkodzony i nie robię nic.

Po pierwsze - niedługo robię pomiar ramy. W przypadku krzywej ramy nie ma sensu chyba w ogóle się brać za naprawę? Czy to wróżenie z fusów?

Po drugie - nie jestem w ogóle mechaniczny, sprzedaż na części mocno by mnie przerosła, czy są punkty, które oferują pośredniczenie w takiej sprzedaży? Czy tylko skupy motocykli należące do handlarzy, którzy ulepia z tego wizualnie dobry motocykl i wcisną jakiemuś biedakowi? Bo przyznam, że gardzę takimi i nie chciałbym dać im zarobić.

Okiem laika widać od razu, że całe przednie zawieszenie do zmiany, kierownica i owiewki ofc + z tyłu się zadziały niestworzone rzeczy.

Motocykl przed szkodą wycenialem na 12-13 tys.
To GSX650F (2011)

#motocykle
acdart - Miałem kolizję na motocyklu i mam kilka pytań, bo nie wiem czy jest sens wyk...

źródło: comment_158555976393yBtXEK94oddvIVUVWa02.jpg

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@acdart masz lagi skrzywione, a na bank prawa (widac na pierwszym foto). Czasza do wymiany, razem z lampa, blotnik, moze felga, ogon i tylna lampa z kierunkami. Wiecej nie widze. Wg mnie niebardzo oplacalne. Pytanie, czy ktos Ci z-----l? Moze uda sie zrobic z OC sprawcy?
  • Odpowiedz
@acdart: w sklepach które handlują częściami lub u producenta spokojnie ci wszystko dopasują. Jeśli rama jest walnięta to wg mnie dla samego bezpieczeństwa nie warto robić. Ja brałem do swojego zeta części ze strony dystrybutora wg katalogu.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@blackmilk nie, poobijalem się znacznie

@Dymass gość zahamował zero jedynkowo przed przejściem, bo myślał, że wejdzie mu babka. Ona tłumaczyła, że nie miała zamiaru wchodzić, ja też tak odebrałem. No i wpadłem w gościa, moja wina.

@krypec wiem, w wersji aliexpress 167$, w wersji eBay 599$

Dzięki
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@slane tego wolałbym uniknąć i chyba wolałbym puścić jako wrak niż bawić się w przeszczepy.

@Donmenello dzięki za pocieszenie, ale w 3k się raczej nie zmieszczę. Zestaw owiewek z ali to ponad 1800 zł. No nic, będę działał i dowiadywał się.

Dzięki
  • Odpowiedz
@acdart: Daj więcej zdjęć to ocenimy lagi itp. Lampa tylko połamane mocowania reszta dobra? Jeśli tak to daj do spawania i tanio naprawisz. Trochę kombinacji i wszystko będzie sprawne i nie robione po dziadowsku.
Moim zdaniem tu czacha jest nawet do pospawania i znaku nie będzie.
  • Odpowiedz
@acdart: Nic jej nie jest, do spawania i zakładaj na motocykl, owiewka też do zaspawania raczej przednia o ile masz większość części. To mocne jebnięcie nie było, może nawet półki przetrwały. Coraz taniej się robi. Możesz mi link do dysku google podesłać ze zdjęciami tam lepsza jakość, nudzi mi się to ocenię co jest do roboty itp.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Donmenello o kurde, dzięki.

Jutro ma podjechać mechanik i zbadać wstępnie ten motocykl, dam znać.

https://drive.google.com/folderview?id=1DFLAf95s4l9itjKmrCPK-l8xf1T0QVjQ

Jebnięcie myślę, że koło 40-50 km/h, hamowałem tylko przodem (czego nie mogę sobie wybaczyć), zastanawia mnie tylko uszkodzenie tyłu, nikt we mnie nie walnął, musiał o krawężnik dostać kiedy ja się witałem z samochodem przede mną. I ten tył mnie martwi mocno, bo wgiął się w siedzienie.
  • Odpowiedz
@acdart: Przecież masz w tym abs, klamka i pedał w opór i czekasz. Tył dużo nie zmieniłby od razu mówię.
Tylne elementy będziesz musiał dokupić, prawdopodobnie stelaż jest prosty a plastiki są zbyt tanie żeby je malować.
Przód do odratowania śmiało, lampa na szkle raczej cała jest i odbłyśnik też.
Moim zdaniem moto do odratowania i max 3k wyjdzie
  • Odpowiedz
@acdart: Na krzywej ramie da się jeździć. Jak sprzedasz Mirkowi handlarzowi to będzie za miesiąc jak nowy, bezwypadkowy itd.

Jak go będziesz chciał sprzedawać na części to sam go rozłóż. Podszkolisz się z mechaniki.
  • Odpowiedz
@Donmenello: @Polankowicz:

Oglądał go mechanik. Ze wstępnych ustaleń:
- lagi przetrącone, golenie całe - rury, płyn do zmiany
- owiewki do wymiany, od spodu nie łapią boczne owiewki, tylne ułamane konkretnie, czasza też za duże ubytki, żeby spawać
- tył się podniósł delikatnie, ale nie jest to krytyczne miejsce ramy, do wyprostowania - ale to najbardziej niepewne miejsce tego motocykla, do tego kupić będę
  • Odpowiedz