Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Doradźcie mi proszę co zrobić.
Pracuję w IT, jako tako mi to idzie w mojej małej niszy już kilka lat, ale muszę przyznać, że podstaw teoretycznych do tego wszystkiego nie mam prawie żadnych. Algorytmy, wzorce, protokoły to w większości dla mnie czarna magia. Powoli dociera do mnie, że bez tego to kariery nie zrobię żadnej i już ze zmianą pracy mogę mieć problem.
Jeśli chodzi o studia, to studiowałem inny techniczny kierunek, ale go nie skończyłem i ostatecznie nie mam nic ponad maturę.
I teraz mam dylemat co robić:
- uczyć się tego wszystkiego samodzielnie (jeśli tak, to co powinienem umieć i czy znacie jakieś fajne miejsce gdzie znaleźć materiały? Przypominam że chodzi mi o podstawy w stylu matematyki, algorytmiki, itp)
- pójść na studia zaoczne
Pierwsza opcja jest tańsza, ale będzie wymagać ode mnie ogromnej samodyscypliny, do tego będą problemy jeśli nie będę potrafił czegoś dobrze zrozumieć.
Druga opcja jest za to mocno czasochłonna (przez 4 lata wyjęty z życia praktycznie co drugi weekend), przez co będzie mniej czasu dla żony czy dziecka, a do tego dość droga, bo jak na szybko spojrzałem, to informatyka zaocznie na jednej z wrocławskich uczelni to ~20k za całe studia. Tutaj plusem byłby papierek ze studiów, bo jak niedawno próbowałem zmienić pracę (z czego się ostatecznie wycofałem - za słaba oferta) to pierwszym pytaniem do mnie było gdzie w CV moje studia.

Nie wiem co z tym wszystkim zrobić, co o tym myślicie?

#programowanie #pracait #programista15k #pytanie

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Precypitat

Co byś zrobił na moim miejscu?

• Samodzielna nauka w domu 62.3% (33)
  • Studia zaoczne 37.7% (20)

Oddanych głosów: 53

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AnonimoweMirkoWyznania: Jeżeli studiowałeś inny kierunek techniczny to podstawy matematyczne masz. Jedziesz książke z algorytmiki, a wzorce projektowe p-----l, zajmij się programowaniem funkcyjnym, które nie musi robić wzrocoprojektowych workaroundow, żeby ominąć problemy generowane przez klasyczną obiektówkę XD

Potem na rozmowie kwalifikacyjnej wyjasniasz czym jest monada, rekruter dostaje wzwodu i 15k twoje.
  • Odpowiedz