Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Mam pytanie o dopłaty do sprzętu elektronicznego z PFRON.
Mój tato dostał stopień znaczny z racji zaawansowanego raka i chciałby sobie z mamą dodać drugi komputer.i nieco poprawić pierwszy. Korzystaliby z obu. Nie mają dużych wymagań kwota wystarczy z zapasem, ale nie widzę nigdzie jakiegoś zestawienia co dokładnie za to można kupić i jak wygląda dokładnie procedura. Wiem że nie można kupować wszystkiego bo sam się tym że dwa lata temu interesowałem jak dostałem stopień umiarkowany i wiem np. że monitor tak, można kupić ale maksymalnie 24 cale (u mnie problem.ze.wzrokiem).
Tak więc moje pytania:
- jak wygląda pełen proces. Jest jakaś wstępna akceptacja wniosku, że przedkłada się listę tego co chce się kupić z cenami orientacyjnymi, urzędnik to klepie i jak jest pozytywna decyzja to ma się gwarancję zwrotu? Nie chcę sytuacji w której najpierw kupuje a dopiero potem dowiaduje się czy dostanę zwrot. Kasę mogę wydać wcześniej, ale tylko przy pewności że zostanie w tym odpowiednim procencie zwrocona
- jest gdzieś praktyczna lista rzeczy dopuszczalnych do zakupu? Jak patrzyliby na dwa monitory (i czy faktycznie jest to głupie ograniczenie z calami?), System operacyjny i dodatkowe podzespoły luzem (dla drugiego komputera) w postaci np. RAM i SSD można ująć?

Chodzi mi głównie o uwagi i obserwacje i praktycznej stronie tego procesu, kogoś kto przez to przeszedł lub szczegółowy dokument. To co sam znajduje jest bardzo ogólnikowe, bez wykazania dokładnego procesu (w sensie czy kupuje się bez gwarancji zwrotu) i bez listy dopuszczalnego sprzętu, jego liczby, dodatkowych podzespołów niekompatybilnych z kupowanym komputerem itd.
Dzięki za uwagi
Program aktywny samorząd
#pytanie #niepelnosprawni #pfron
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@FrasierCrane: Nic nie dostaną, za to Ty masz jakieś szanse. Obecnie dofinansowania na kompa są głównie dla osób które mają problemy ze wzrokiem i/lub niepełnosprawność kończyn dolnych. Także 60% osób się nie łapie.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@FrasierCrane: @piker: Też chciałbym wiedzieć jakie procedury ma PFRON przy tych refundacjach. Kolega ma oczopląs, więc jedyny problem ma jak coś z bliska chce przeczytać, a dali mu tyle siana, że sobie gamingowego laptopa za to kupił. Nieźle się przepieprza publiczne pieniądze (,)

Jak chcesz po kosztach i do netu filmów to polecam jakiegoś poleasingowego dowolnego laptopa.

Ostatnio sam ciotce kupiłem za grosze z
  • Odpowiedz
@piker: @Tytanowy_Lucjan: Dzięki za info. Dla siebie planowałem z tych pieniędzy skorzystać jak będę potrzebował (sprzęt mam OK na razie). U mnie stopień umiarkowany i wzrok, a kasa raz na 5 lat, więc wolę jej nie ruszać jak nie muszę.
Jak się tematem interesowałęm te dwa lata temu w PZN to tylko ogólniki słyszałem (jedyny konkret to te cale) i polecały jakiegoś ziomka z lokalnego sklepu komputerowego (on
  • Odpowiedz