Wpis z mikrobloga

Hej Mirki, potrzebuję porady.
Wynajmuję pokój od wakacji 2018r (razem z dwoma innymi lokatorami)
Ostatnio dzwoni do mnie właściciel i mówi, że trzeba dopłacić 1919zł bo przyszło rozliczenie za centralne ogrzewanie za zeszłą zimę. Ponieważ jeden lokator w międzyczasie się zmienił powiedział, że on może wziąć na klatę 1/3 - za tego lokatora którego już nie ma. Nie ukrywam że bardzo zdziwiła mnie tak mega wysoka dopłata. Całe mieszkanie ma 63m^2, a jak wynika z rozliczenia "przedpłata" wynosi tylko (jak dla mnie - tylko) ~ 1400zł. Wydaje mi się to mega zaniżone, ponieważ moi rodzice w małej miejscowości za 50m^2 przez cały rok płacą ok. 2400 zł.
Czy właściciel ma wpływ na comiesięczne składki za C.O i mógł je ustawić "tak nisko", żeby później były takie mega dopłaty?
Nie uśmiecha mi się płacić 640zł za coś czego nie powinienem płacić. Co o tym myślicie?
Dodam, że w mojej umowie jest napisane:
"Najemca ponosi koszty użytkowania mieszkania 1/3 czynszu naliczanego przez spółdzielnię "Chemik" łącznie z opłatą za wodę oraz opłaty za media - gaz, energię elektryczną zgodnie ze wskazaniami liczników) na podstawie rachunków przedstawionych przez Wynajmującego." - według mnie tutaj nie ma nic wspomnianego o centralnym ogrzewaniu

#wynajem #prawo
pb-enz - Hej Mirki, potrzebuję porady.
Wynajmuję pokój od wakacji 2018r (razem z dwo...

źródło: comment_1581449750MAvAihA4OOFmIN5hNWE6Yb.jpg

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pb-enz: Płacisz, albo możesz też wykazać niewłaściwe rozliczanie według podzielników przez spółdzielnię. Koszty zmienne wynoszące 60% i dające kwotę przeszło 2400 zł są podejrzanie wysokie.
  • Odpowiedz